NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Manje i novozaraženih i preminulih
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Manje i novozaraženih i preminulih

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testiran 39.473 građanin od kojih je 15.623 novozaraženo.

Preminuo je 59 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 150 obolelih.

korona, presek stanja
foto: Printscreen/covid19.rs

Prvobitno objavljene korona brojke su zamenjene ispravnim budući da je došlo do greške. Naime, na sajtu covid19.rs prvo su objavljene brojke koje su podaci od 1. februara, da bi ubrzo objavljene nove, tačne brojke za današnji datum 3. februar.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 36.874 osobe, od kojih je 17.851 bilo pozitivno. Nažalost, 61 osoba je preminula, dok je na respiratoru bilo 166 pacijenata

Govoreći o podsojevima omikrona, virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler je napomenuo da postoje tri podvrste, a da je jedna dominantna. Međutim, poručuje, svejedno je od koje podvrste će neko oboleti jer se one međusobno bitno ne razlikuju, a vakcina štiti isto od svake.

- Sada se u par zemalja pojavio skok broja slučajeva obolelih od varijante broj dva, pogotovo u Danskoj, i onda Norveškoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, ukupno u četrdesetak zemalja sveta. Zanimljivo je da je prvi slučaj ove varijante registrovan na Filipinima, a tog varijeteta danas tamo nema i retko se beleži - rekao je Šekler za RTS.

On je napomenuo da bi oni koji još nisu vakcinisani trebalo da se raspitaju u svom okruženju i da sami uvide da vakcinisani prođu sa daleko blažom kliničkom slikom od nevakcinisanih.

- Dobar deo nevakcinisanih takođe prođe lakše ali i dalje može da se desi da se zaglavi bolnica - dodaje Šekler.

Prvi podaci o "omikron mlađem bratu" su uglavnom umirujući. Naime, on ne dovodi do težim simptoma i težih kliničkih slika, niti većeg broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Ipak, po svemu sudeći se lakše prenosi od originalne verzije, dakle može da zarazi više ljudi, a sa sobom nosi i potencijalnu opasnost koja, istina, još nije potvrđena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track