07:22

SRBIJA PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD KANCERA, A DRUGA NA SVETU! Dr Đerlek: U Srbiji pored korone vlada epidemija malignih bolesti

crna statistika

SRBIJA PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD KANCERA, A DRUGA NA SVETU! Dr Đerlek: U Srbiji pored korone vlada epidemija malignih bolesti

Društvo -

I ove godine 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka, Srbija dočekuje na neslavnom prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Godišnje u našoj zemlji oboli više od 40.000 ljudi, a gotovo 30.000 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Svi znamo da je vreme u lečenju raka najvažniji resurs i saveznik. Ipak, vreme za onkološke pacijente u Srbiji je i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da pacijenti provedu više meseci u procesu dijagnostike. U saradnji Foruma pacijenata Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, formirana je Radna grupa za prioritizaciju u lečenju i dijagnostici onkoloških pacijenata. O važnosti rane dijagnostike i otkrivanja raka, kao i vremenu koje je izuzetno važan faktor u lečenju bolesti, govorili su u Pulsu Srbije član Foruma pacijenata Srbije Predrag Slijepčević i doktor Spasoje Popević, zamenik direktora Klinike za pulmologiju KCS.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Pre svega, moram da kažem da iako smo na tom neslavnom mestu, drugi na svetu po smrtnosti. Moram posebno da se zahvalim gospodinu Đerleku na podršsci koju daje za naš forum. Sve nam je pružio što nam je bilo potrebno. Pacijenti takođe moraju da učestvuju u toj našoj borbi. Država je tu da podrži i da resurse koji su potrebni. Da bi se stvarno uradilo nešto potrebno je da pacijenti razumu koliko je važno da se aktiviraju zbog samih sebe i sbog svojih bliskih. 2025 će u Srbiji najviše umrlih biti od kancera, to je dr Grujičić iznela. Prošle godine smrtnost od leukemije povećana je za 136 odsto - rekao je Slijepčević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Putem Vibera, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek uključio se u Puls Srbije na Kurir televiziji gde je izrazio veliku zabrinutost zbog povećanja obolelih od kancera u Srbiji.

Kaže da, pored epidemije korona virusa, u Srbiji vlada i epidemija kancera.

- Ovo je izuzetno važna tema, s obzirom na to da je korona bila glavna tema predhodne dve godine, možda je ovo malo palo u senku. Kod nas vlada i epidemija kancera. Moram da se okrenem na bombardovanje i na sav onaj osiromašeni uranijum. Imali smo pre nekoliko dana sastanak sa ministrom Lončarem da se osnuje radna grupa koja će pokušati da unapredi rano otkrivanje bolesti. Pacijenti ne mogu više da čekaju, ja ću da pomognem koliko god mogu, planiramo mnogo projekata. Lečenje kancera je prioritet svih prioriteta, zajedno sa udruženjem pacijenata ja ću se boriti da dobiju ono što im pripada - rekao je dr Mirsad Đerlek na Kurir televiziji.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Nalazimo u sred epidemije malignih bolesti iz koje se ne vidi izlaz. Moramo da napravimo brzi prolaz od pacijenta do lečenja. Mora da se skrati put pacijenta do dijagnostike tumora. Stvari idu gotovo automatizovanim kretanjem. Mora da se pojača edukacije i pacijenta i lekara - kaže dr Popević.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:30

DR MIRSAD ĐERLEK ZA KURIR TELEVIZIJU: Sve zemlje koje prave vakcinu imaju prijatelje, Srbija ide u bolju budućnost!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track