VENČANICE, KRPICE, ROLEKS, DRON I PRAVI AUTO ZA 300€! Kupoholičari bi mislili da su u raju kad bi ušli u carinski magacin na Kosi!
Foto: Carina Srbije

Najzanimljivije zaplene su na Horgošu, Gradini i Batrovcima

VENČANICE, KRPICE, ROLEKS, DRON I PRAVI AUTO ZA 300€! Kupoholičari bi mislili da su u raju kad bi ušli u carinski magacin na Kosi!

Društvo -

Od vrednijih zaplena pominje se nekoliko skupocenih časovnika koje je putnik na letu iz Amerike pokušao da prošvercuje u tosteru?!

BEOGRAD - Od igle do lokomotive. Ne bukvalno, ali se u carinskim skladištima u kojima se čuva zaplenjena roba zaista može naći sve i svašta.

carinski magacin, carinska roba, zaplenjena roba, Carina Srbije, carina
foto: Youtube Printscreen

U magacinu Uprave carina na Bežanijskoj kosi možete da se zaprepastite šta su sve carinski službenici oduzeli na osnovu nekog prekršaja.

Garderoba i obuća, uglavnom kineskog porekla, ali i nekoliko skupocenih brendiranih modela. Oni s dubljim džepom mogu ovde da nađu i skupocene časovnike, nekoliko modela roleksa čije cene variraju od 7.000 do čak 50.000 evra, piše Republika.

Velikim je izbor i tehnike, od televizora preko muzičkih linija i zvučnika nautilus, koji vrede polovinu iznosa pomenutog najjeftinijeg roleksa, do konzoli za video-igre. Na prepunim policama našao se i jedan dron.

Kako objašnjava Božidar Đurić, ovo je sabirni centar za sve što je zaplenjeno na teritoriji Carinarnice Beograd.

- Najzanimljivije zaplene su na Horgošu, Gradini i Batrovcima. Tamo su kolege pune anegdota, od toga šta su pronašli do toga na koje načine. Kod nas je najviše robe široke potrošnje.

carinski magacin, carinska roba, zaplenjena roba, Carina Srbije, carina
foto: Youtube Printscreen

Tu su odeća i obuća, kozmetika, duvanski proizvodi, od krupnijih predmeta automobili i motocikli. Kada je reč o neobičnim zaplenama, imali smo alkoholna pića sa zmijama ili paucima koje su putnici donosili s Kube ili Latinske Amerike.

Od vrednijih zaplena pomenuo bih nekoliko skupocenih časovnika koje je putnik na letu iz Amerike pokušao da prošvercuje u tosteru. Carinicima je bilo čudno šta će nekom toster i imali su šta da vide. Utvrđeno je da su ukradeni, te su vraćeni vlasnicima - priča Đurić.

Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje će oduzeta roba moći da se kupuje na daljinu. Ipak, ostaće mogućnost da zainteresovani pre licitacije i uživo razgledaju.

- Aukcija je kao praznik. Okupi se po 200 ljudi. Uglavnom su to isti kupci, ali verujem da će ih biti mnogo više jer ljudi van Beograda neće više morati da dolaze da bi nešto kupili - dodaje Đurić.

Loša vest je da se na aukciji retko može kupiti pojedinačan predmet, već zaplena u celosti ili serija srodnih predmeta, a prodaja je većinom i ograničena na pravna lica.

carinski magacin, carinska roba, zaplenjena roba, Carina Srbije, carina
foto: Youtube Printscreen

Zaplenjena roba se nekoliko puta godišnje nudi na javnim aukcijama, ali nije sve što smo imali prilike da vidimo na prodaju. Zapravo, većina nije, već su tu pod nadzorom do okončanja sudskog postupka.

Pošto neki traju i po nekoliko godina, vozila koja su na otvorenom s vremenom stradaju. Ovo je, međutim, i prilika da pazarite za male pare. Cena je uvek niža od tržišne i s vremenom opada.

- Ima automobila za po 30.000 ili 40.000 dinara, ali u njih treba uložiti, a dešava se i da ne mogu da se registruju, pa ih uzimaju za delove. I markirani satovi se mogu kupiti dosta povoljno, naročito ako se ne prodaju na prve dve licitacije.

carinski magacin, carinska roba, zaplenjena roba, Carina Srbije, carina
foto: Youtube Printscreen

Onda ide pismena ponuda, pa neposredna pogodba i bude prilično jeftinije od početne cene, koja je uvek manja od tržišne jer nemate garanciju - objašnjava naš sagovornik.

Zaplenjeno tokom 2021.

717 kilograma narkotika 321.000 litara nafte 1,4 miliona komada cigareta, cigarilosa i tompusa 11,5 kilograma zlata 23.000 litara alkoholnih pića 537 komada oružja 130 primeraka vrednih kulturnih dobara 5 miliona evra u gotovini

Ono što se ne proda posle svih ovih etapa uništava se. Sva akcizna roba, narkotici i oružje odmah se uništavaju.

Novac, dragocenosti i umetnička dela se predaju institucijama nadležnim za to, dok se životinje predaju poljoprivrednim zadrugama ili zoološkim vrtovima.

Anegdote iz carine

* Putniku pronađeno 225 tompusa vrednih više od milion dinara. Pravdao se da je kubanske cigarete kupio jer je astmatičar, a one ga smiruju * Putnica na letu iz Ljubljane zaboravila da prijavi ogrlicu vrednu gotovo 11.500 evra zbog, kako je rekla, nemirnog sletanja aviona. Zbog toga je bila rasejana i zalutala je u zeleni prolaz, namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave * Putnik iz Ekvadora pokušao da uđe u zemlju s koferom punim garderobe koja je prethodno natopljena kokainom. Sumnju je probudilo to što je kofer bio mnogo težak, a garderoba se osećala na kiselinu

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track