ŽUTI ŽUTUJU, CRVENI PUTUJU Dr Pavlović za Kurir: Imamo po 60 umrlih svakog dana, kao kad je bio vrhunac delte! OPREZ S OMIKRONOM!
Foto: Printskrin

POSTKOVID

ŽUTI ŽUTUJU, CRVENI PUTUJU Dr Pavlović za Kurir: Imamo po 60 umrlih svakog dana, kao kad je bio vrhunac delte! OPREZ S OMIKRONOM!

Društvo -

Kardiolog prof. dr Siniša Pavlović iz UKC Srbije kaže za Kurir da s postkovidom imaju i strare i mlade pacijente i koji su bili potpuno zdravi.

- Nema pravila koga će kako snaći, tragično je što ne pokazujemo određni nivo opreznosti. Problemi sa srcem posle kovida manifestuju se kao nemogućnost odrađivanja fizičkih aktivnosti i kao aritmije. Niko ne sme forsirati fizičke aktivnosti, koja god varijanat korone da je u pitanju i koliko god bio mlad i zdrav. Videli smo kako je umro košarkaš Majkl Odžo koji je trenirao odmah posle kovida da bi potpisao ugovor. Za omikron nemamo dovoljno podataka, ali moramo biti oprezni. Pa imamo više od 60 preminulih svakog dana, a ne toliko veći broj zaraženih nego kada je bio vrhunac delte s kojom smo imali takođe isti broj preminulih. Zar to nije dovoljno da nas urazumi - kaže za Kurir prof. Pavlović i dodaje:

Zdravlje, srce
foto: Shutterstock

- Još u Vuhanu su rađene obdukcije i pokazale da u čitavih 15% slučajeva je umrlo usled miokraditisa, zapaljena srčanog mišića. Postkovid se ispoljava na mnogo načina, srčani mišić popusti, a najčešće se ispoljava kao poremećaji rizma koji može biti čitava paleta. Mesec, tri, šest, u zavisnosti od indivudue, treba izbegavati fizičko opterećenje. Poremećaje ritma uglavnom vremenom do izvesne mere stabilizujemo. Obično najviše stradaju oni koji ne shvataju da opasnost postoji, a hronični bolesnici se više paze. Kao naš narod kaže - žuti žutuju, a crveni putu.

Kurir.rs/J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track