KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U BEČU: Spremite 500 evra samo za cigarete i još 1.000 za hranu, a ovo se nikako ne isplati
Foto: Printscreen YT

različita iskustva

KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U BEČU: Spremite 500 evra samo za cigarete i još 1.000 za hranu, a ovo se nikako ne isplati

Društvo -

Damir Lenart već 5 godina živi u nemačkom gradu Baden-Baden, a nedavno je govorio o životu u Nemačkoj, cenama i mesečnim troškovima, te zaradi sa kojom se može normalno živeti. Njegova priča izazvala je brojne reakcije onih koji rade "preko".

Iskustva ljudi sa Balkana su različita kada je u pitanju rad u inostranstvu, mnogi su mišljenja da u velikim evropskim zemljama više nije sjajno, naročito posle korone, dok drugi govore da se uprkos krizi može dosta više zaraditi, nego u svojoj zemlji.

Beč, Održivi razvoj
foto: Shutterstock

Redakciji Monda javio se čitalac koji živi već dve godine u Beču sa suprugom:

"Žena i ja smo pre dve godine došli u Beč, znači nismo se još probili da imamo baš dobre plate. Zajedno zaradimo 3.200 evra što sa duplim platama (dva puta godišnje) iznosi u proseku oko 3.700 evra mesečno. Stan od 50 kvadrata iznosi 500 evra, voda + struja 180 evra. Mobilni telefon moj i suprugin iznosi ukupno 20 evra, internet iznosi 25 evra, vrtić državni za bebu je 70 evra (samo plaćaš hranu), rata za automobil iznosi 170 evra + osiguranje 70 evra+ garaža 60 evra (svi ovi troškovi su mesečni)", naveo je on.

Dalje je kazao da samo cigarete mesečno koštaju 500 evra za dve osobe (oko 5,40 evra je kutija).

"Ne štedimo nešto preterano, ali ne bacamo pare. Kad oduzmemo sve ove troškove, onda ostaje oko 2.500 evra. Za hranu i neke ostale stvari damo još 1.000 evra", kaže on.

Prema njegovim rečima skuplji stanovi u Beču iznose oko 800 evra mesečno za stan od 80 kvadrata, a toliko isto iznosi i rata kredita, za one koji se odluče da kupe nekretninu. Ono što se nikako ne isplati jeste popravka automobila, jer su cene paprene.

"Ono što se sigurno ne isplati je lakiranje automobila. Cena lakiranja jednog dela je 300-500 evra (300 - na crno, 400 - mali popust, 500 - u nekom poznatijem servisu). U Beogradu to uradiš za 70-150 evra, zavisi gde i šta. Ono što je jako bitno je naći neku "formulu" da redovno radiš i da imaš mogućnost da učiš jezik. Ja sam je našao, za sada", zaključio je naš čitalac.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track