ODRŽAN TREĆI SAJAM ZAVIČAJA: Okupljanje simbolizuje ZAJEDNIŠTVO, SABORNOST i SOLIDARNOST srpskog naroda, poručio Duško Ćutilo
Foto: Privatna Arhiva

ODRŽAN TREĆI SAJAM ZAVIČAJA: Okupljanje simbolizuje ZAJEDNIŠTVO, SABORNOST i SOLIDARNOST srpskog naroda, poručio Duško Ćutilo

Društvo -

Više od 100 izlagača prezentovalo svoj rad i predstavilo svoj rodni kraj na manifestaciji u Novom Sadu

Treći “Sajam zavičaja – zavičaj kroz turizam, privredu i kulturu“, održan je u nedelju 13. februara u Master hali Novosadskog sajma. U organizaciji pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, pod jednim svodom u isto vreme okupilo se preko 100 izlagača iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

Sajam zavičaja Novi Sad
foto: Privatna Arhiva

Sajam zavičaja je manifestacija koja ima za cilj povezivanje i unapređenje saradnje institucija, organizacija i zavičajnih kao i srodnih udruženja iz Srbije i regiona, a u oblasti privrede, turizma i kulture. Ove godine je preko 100 izlagača prezentovalo svoj rad i predstavilo svoj zavičaj i to je bila dobra prilika za susrete predstavnika organizacija i institucija iz Srbije sa organizacijama Srba iz celog regiona.

Izlagači, učesnici sajma ali i posetioci – poštovaci srpskih običaja, tradicije i kulture dobili su priliku da besplatno uživaju u celodnevnom kulturno umetničkom programu najboljih folkolornih ansambala, vokala i muzičara u regionu.

Sajam zavičaja Novi Sad
foto: Privatna Arhiva

Sajam je po prvi put organizovan 2019. godine, a i danas se organizuje sa ciljem da se prikaže bogatstvo naše tradicije, kulture i običaja, on predstavlja dobru priliku za susrete predstavnika organizacija i institucija iz Srbije i regiona sa organizacijama Srba iz celog regiona. On podstiče važne aktivnosti usmerene ka očuvanju i negovanju bogate kulturne baštine srpskog naroda, kroz očuvanje i promociju srpske tradicije, običaja i jezika.

Prilikom svečanog otvaranja ovogodišnje manifestacije, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo je izjavio:

Sajam zavičaja Novi Sad
foto: Privatna Arhiva

- Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu je organizator ove manifestacije ali uvek ističem da su svi izlagači zajedno sa nama ovo organizovali, jer svako od njih je uneo deo svoga zavičaja u ovu manifestaciju. Zahvaljujem im se na velikom trudu, angažovanju i ljubavi koju pokazuju prema svojim korenima ali istovremeno i prema svojim potomcima jer čuvajući ono što imamo pružamo mogućnost da i budući naraštaji nastave tamo gde mi stanemo. Ova manifestacija simbolizuje zajedništvo, sabornost i solidarnost Srpskog naroda, ovo je prilika da se bolje upoznamo i unapredimo saradnju, da gradimo mostove koji će nas spajati i stvoriti neraskidive veze – istakao je Ćutilo.

U ime Grada Novog Sada obratio se pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, Aleksandar Petrović:

Sajam zavičaja Novi Sad
foto: Privatna Arhiva

- Grad Novi Sad je ponosan na multikulturalni i multientički duh, koji se i danas iskazuje kroz toplu dobrodošlicu, ne samo prema našoj prekodrinskoj braći, već i prema svim Srbima u regionu. Radujemo se što će razni krajevi imati priliku da pokažu danas svoje turističke potencijale, jer su upravo turizam, privreda i kultura, kao tema ovogodišnjeg sajma, segmenti koji povezuju kao mostovi kako ljude, tako i gradove i države - izjavio je Petrović.

Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu obrativši se prisutnima, ukazao je na značaj manifestacije i osvrnuo se na podršku i saradnju njegovog resornog sekretarijata koja je upućena Fondu:

- Jedan od osnovnih ciljeva današnje manifestacije je jačanje i očuvanje tradicije srpskog naroda i jačanje i osnaživanje srpskog jedinstva. Sa zadovoljstvom mogu da primetim da Sajam zavičaja iz godine u godinu raste i da nam ova sala Novosadskog sajma postaje mala. Naš sekretarijat će zbog velikog interesovanja nastojati da u narednim godinama uvećanjem budžeta još više podrži Fond i da ovu jednodnevnu manifestaciju pretvorimo u višednevnu - rekao je Sofić.

Sajam zavičaja Novi Sad
foto: Privatna Arhiva

Posle svečanog otvaranja nastupili su Srpski Pravoslavni pojci i Bojana i Nikola Peković sa orkestrom. Zatim je usledio je bogat kulturno-umetnički program, u kojem su nastupili folklorni ansambli, pevačke grupe i a sve prisutne je posebno obradovao koncert Snežane Đurišić. Na sajmu je dominirala pozitivna atmosfera koja je u punom sjaju omogućila šaroliki prikaz štandova.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track