OVA 4 SIMPTOMA NAJAVLJUJU MOŽDANI UDAR! Obara i MLADE od 20 godina, a doktorka otkrila kada je RIZIK od udara ČAK PET PUTA VEĆI!
Pacijent u 21. godini doživeo moždani udar, Foto: Profimedia

bOLEST NE BIRA GODIŠTE

OVA 4 SIMPTOMA NAJAVLJUJU MOŽDANI UDAR! Obara i MLADE od 20 godina, a doktorka otkrila kada je RIZIK od udara ČAK PET PUTA VEĆI!

Društvo -

Sve je veći broj mladih koji doživljavaju moždani udar, a oni koji su preležali koronavirus imaju tri do pet puta veći rizik od ove komplikacije, rekla je dr Marjana Vukićević, direktorka bolnice "Sveti Sava".

dr Marjana Vukićević
foto: Printscreen/RTS

- Virus izaziva multiorganske promene, promene na krvnom sudu, dovodi do upale zida, zid se sužava i na tom mestu može doći do zapušenja krvnog suda. S druge strane, povećava zgrušavanje krvi, što predstavlja rizik za nastajanje moždanog udara - objasnila je za RTS dr Vukićević.

Ona je navela i da se ne javljaju samo stariji ljudi, koji su obično najčešći pacijenti, već je u bolnici tretiran čak i pacijent star samo 21 godinu, koji je doživeo moždani udar.

- Imali smo pacijente od 21, 27 i 32 godine koji su imali moždani udar. Na sreću, mladi ljudi su prepoznali bolest na vreme i došli u bolnicu po pomoć - kazala je dr Vukićević i dodala:

Posao, Moždani Udar, Stres
foto: Shutter

- Simptomi moždanog udara su otežan govor, iznenadno "krivljenje" lica, slabost u ruci ili nozi, otežano kretanje. I sve su to signali da se hitno mora kod lekara.

Poredeći sojeve kovida i talase koje su izazvali, dr Vukićević je rekla da delta varijanta nije bila najteži period.

- Kada se porede sva tri talasa kovida, beta soj je bio najteži jer pacijenti nisu bili vakcinisani, nismo bili pripremljeni na sve to i u toj fazi smo imali najteže moždane udare. U delta soju smo imali vakcinisane pacijente sa blažim oblicima bolesti. Kada se pogledaju snimci, mnogo je bolja slika kod omikrona na plućima. Ima i tu pacijenata koji su lošeg imuniteta i lošije slike na plućima, ali se kod mozga ne razlikuju od zdravih pacijeneta. Kod delta soja su to bili teški moždani udari, gde su zahvaćeni veliki krvni sudovi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track