05:06

KOSOVO JE KAO TURSKA! Stručnjaci smatraju da će Turci uvek biti na strani MUSLIMANSKIH DRŽAVA, ALBANCI IM STRATEŠKI PARTNERI

KOSOVO JE KAO TURSKA! Stručnjaci smatraju da će Turci uvek biti na strani MUSLIMANSKIH DRŽAVA, ALBANCI IM STRATEŠKI PARTNERI

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć građanima nakon što se Srbija našla među 141 zemljom sveta koja je glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Rekao je da je u poslednjih 48 sati razgovarao sa zvaničnicima SAD, EU, Evropske komisije, Nemačke, Francuske. Najavio je velike pritiske na Srbiju kao i pokušaje izbacivanja Rusije iz ove međunarodne organizacije, ali i pokušaj tzv Kosova da uz podršku Turske dobije članstvo u Ujedinjenim Nacijama.

O svemu ovome govorili su Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu politiku i Veljkom Odalovićem, generalni sekretar nedavno razrešene Narodne skupštine u Jutarnjem programu Kurir televizije.

kurir tv
foto: Kurir televizija

- Prištinska vlast pokušava da pridobije poene tako što upoređuje svoju situaciju sa Ukrajinom. Nažalost, njihov lobi je veoma jak ali to je apsurdno i šizofreno. Njihov ceo državni projekat je nastao na kršenju međunarodnog prava. Dobro je da smo stali na stanu međunarodnog prava jer se pokazuje da mi imamo zdravu politiku. Turska politika je veoma specifična. Erdogan je 2014 godine bio u poseti Kosovu gde je govorio da je Kosovo maltene Turska, da je Tuska zainteresovana za BiH, pozivao je na formiranje saveznika Turske na Balkanu. Nikad Turska neće gledati na Srbiju kao na većeg prijatelja od promuslimanskih država. Oni gledaju na albance kao na strateške partnere. Erdogan je i sam rekao da će učiniti sve da se prizna nezavisnost Kosova. Turska ima i jako dobre odnose i sa Ukrajinom. Oni su i članica NATO saveza, imaju drugu najbrojniju vojsku - rekao je Zubenica.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Odalović smatra da Priština koristi trenutnu situaciju sa Ukrajinom kako bi profitirala.

- Priština sad koristi ovu situaciju. Oni imaju energetsku i finansijsku krizu. Podigli su 3 velike teme za koje ih niko ne pita ništa. Uveli su sankcije Rusiji, tražili su da uđu u EU, da postanu članica NATO. SAD i Britanija upravljaju njima. Ova njihova priča govori da pokušavaju u ovom trenutku profitiraju verujući da će njih neko staviti u red prioriteta. Turci su nažalost 90ih godina platili ceh sličan Srbima - rekao je Odalović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:31

Rade Drobac i Dragoslav Rašeta o posledicama koje Srbija može da pretrpi zbog osude ruske agresije na Ukrajinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track