STRAŠNA NOĆ KADA JE GOREO HILANDAR DESILA SE PRE 18 GODINA: Plamen progutao više od polovine zgrada SRPSKE SVETINJE (VIDEO)
Hilandar nakon požara, Foto: Printscreen

TUGA

STRAŠNA NOĆ KADA JE GOREO HILANDAR DESILA SE PRE 18 GODINA: Plamen progutao više od polovine zgrada SRPSKE SVETINJE (VIDEO)

Društvo -

Bilo ne ponovilo se, da se ne zaboravi.

U Hilandaru 4. marta 2004. godine veliki požar uništio je više od polovine kompleksa manastira u zidinama. Izgoreli su manastirski konaci iz perioda od 14. do 19. veka i 4 paraklisa (male unutrašnje crkve).

Požar je izbio na jugo-zapadnoj strani, u Igumenariji, i iz dimnjačkog kanala, kroz pukotine koje su nastale usled sleganja temelja, ozbiljne i opasne devijacije u tom delu manastira, zahvatio je krovnu konstrukciju.

Preko tavana povezanih objekata proširio se sve dok nije stao na praznom prostoru između Belog konaka i Pirga (kule) Svetog Save.

Požar je uništio kompletne objekte, infrastrukturu i načino veliku posrednu štetu uništenjem manastirskih magacina. U jednom danu stihija je odnela plod truda i rada čitavih generacija.

Najstarija stvar, pisali su ranije mediji, koja je izgorela i najveći gubitak bio je jedan antimins (liturgijsko platno na kojem su predstavljena stradanja Hristova i polaganje u grob, koje se polaže na časnu trapezu, u oltaru Crkve) iz 14. veka. zatim dvadesetak ikona iz, uglavnom 17. i 18. veka, a izgorela je i svima nama poznata kompozicija Paje Jovanovića "Krunisanje cara Dušana".

Inače, prilikom iznošenja šuta, ispostavilo se da su svete mošti koje su se nalazile u prostorijama zahvaćenim požarom, ostale netaknute.

Danas je obnovljeno oko 80 odsto izgorelih objekata.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track