02:39

Prva nedelja Velikog posta: Ovo su crkvena pravila za početak duhovnog čišćenja

spc

POČEO JE VASKRŠNJI POST! Ovo su crkvena pravila za početak duhovnog čišćenja: Pred nama je ČISTA NEDELJA

Društvo -

Danas počinje Veliki, Vaskršnji post, koji će trajati sve do 24. aprila kada pravoslavni vernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Otac Đorđe Stojisavljević, vojni sveštenik, objasnio je za Kurir televiziju kako Srpska pravoslavna crkva obeležava početak najvažnijeg i najstrožeg posta u godini.

otac Đorđe
foto: Kurir televizija

- Kada govorimo o Velikom, Časnom ili Pashalnom postu, uvek počinjemo od prvog dana, kad sve svoje snage usmeravamo ka duhovnom putovanju na koje se upuštamo. Prva sedmica počinje jutarnjim bogosluženjem u kome se govori čega sve treba da se odreknemo i šta sve treba da steknemo - istakao je otac Đorđe.

Protojerej je dodao da se prva nedelja posta naziva nedelja Pravoslavlja ili Čista nedelja.

otac Đorđe
foto: Kurir televizija

- Najbolja škola sadržana je u kanonu Svetog Andreja Kritskog, koji se svake večeri bogosluži na povečerju. On je podeljen u četiri dana čitanja, tj. pojanja i mi ga čitamo u ponedeljak, utorak, sredu i četvrtak prve sedmice velikog posta. U prvu nedelju Časnog posta, koju nazivamo nedelja Pravoslavlja ili Čista nedelja, crkva se opominje priče iz Novog zaveta koja govori kako je Gospod pozvao Filipa da pođe sa njim i da primi apostolstva - istakao je otac Đorđe.

05:28

VELIKI ČASNI POST: Evo zašto je temelj hrišćanskog puta i spasenja!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:15

MARKO BULAT POJAVIO SE DRASTIČNO MRŠAVIJI U PULSU SRBIJE! Pevač priznao šta je razlog: Fizički malo izgubiš i dobiješ DUHOVNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track