SINIŠA MALI: Imamo dovoljno novca, DRŽAVA ĆE PREUZETI TERET KRIZE NA SEBE! Evo šta će biti sa cenama HRANE, GORIVA i STRUJE!
Minimiziraće negativne posledice po građane, Foto: Kopaonik biznis forum

PORUKE SA kopaonik biznis forumA

SINIŠA MALI: Imamo dovoljno novca, DRŽAVA ĆE PREUZETI TERET KRIZE NA SEBE! Evo šta će biti sa cenama HRANE, GORIVA i STRUJE!

Društvo -

Srbija nastavlja s vođenjem odgovorne fiskalne politike i u slučaju nastavka geostrateških izazova s kojima se Evropa suočava, država će se truditi da minimizira negativne posledice po građane i privredu i preuzeće teret naredne krize na sebe, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali na otvaranju Kopaonik biznis foruma.

Vruće teme na srpskom Davosu
Vruće teme na srpskom Davosufoto: Kopaonik biznis forum

On je ukazao da će u punoj meri biti obezbeđena stabilnost na tržištu, potencirajući tu značaj robnih rezervi.

- Ono što je bitno jeste što mi nakon dve godine krize i dalje imamo dovoljno novca. Jake su nam i stabilne javne finansije da možemo da nabavimo sve ono što je neophodno. To je jedan od važnih faktora borbe protiv ove krize. U slučaju veće nestašice, država ima čime da reaguje i u budućnosti - ukazao je Mali i podsetio na to da su zamrznute cene životnih namirnica i goriva.

- Uprkos drastičnom povećanju cene struje u svetu, za građane Srbije nema povećanja cene struje, što je opet dokaz da teret krize država preuzima na sebe. Nastavićemo sa praćenjem dešavanja na globalnom tržištu, sve se menja iz minuta u minut, a ako bude bilo potrebno, država će ponovo reagovati i prihvatiće teret svake naredne krize na sebe - rekao je on.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je Srbija na vreme kreirala robne rezerve, rezerve energenata, devizne rezerve i efektivni strani novac.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabakovićfoto: Kopaonik biznis forum

- Mudrom i proaktivnom politikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedio je da Srbija plaća jednu od najpovoljnijih cena energenata. Vlada je odustala od redovnog povećanja akciza, čime je sprečen dalji rast cena goriva. Privremeno je ograničen i rast cena, a imali smo i isplate jednokratne novčane pomoći za penzionere i mlade - istakla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track