MOĆ: U Srbiju stiže „superpuma“, prvi od tri „Erbasova“ helikoptera H-215!
Foto: Shutterstock

MOĆ: U Srbiju stiže „superpuma“, prvi od tri „Erbasova“ helikoptera H-215!

Društvo -

Naša zemlja kupila je tri ova modela, a isporuka prvog se očekuje sredinom jula. Ova platforma može da preveze do 22 vojnika s ličnom opremom i naoružanjem i može poneti do 4.500 kilograma spoljašnjeg tereta

Prvi od tri „Erbasova“ helikoptera H-215 tzv. superpuma, koje je Srbija kupila od ove kompanije, stići će u našu zemlju sredinom jula. On će biti korišćen za potrebe MUP, a njime će, prema rečima komandanta helikopterske jedinice Nenada Nedića, kao i postojećim helikopterima u ovoj jedinici, upravljati piloti koji od ove godine imaju priliku da se školuju za policijske letelice.

Završena obuka

- Ove godine očekujemo isporuku tri helikoptera H-215, tzv. superpuma. Prvi helikopter očekujemo početkom ili sredinom jula. Vazduhoplovno tehničko osoblje helikopterske jedinice je već bilo na obuci i završilo je obuku, sledeće nedelje odlazi prva grupa pilota na tehničku učionicu i letačku obuku - rekao je Nedić i dodao da će direktno školovanje pilota za potrebe MUP biti značajno i za Vojsku, jer će se na taj način smanjiti broj preleta iz jednog sistema u drugi.

Kako je rekao vojni komentator Vlade Radulović, reč je o dvomotornom srednjem transportnom helikopteru koji zbog različitih verzija mnogi nazivaju i transportnim višenamenskim helikopterom.

Vlade Radulović
foto: Printscreen

- Načelno, ova platforma može da preveze do 22 pripadnika s ličnom opremom i naoružanjem i, zavisno od verzije, može poneti do 4.500 kilograma spoljašnjeg tereta. Plafon leta je nešto ispod 6.000 metara, a maksimalna brzina je oko 270 kilometara na čas - ističe Radulović i dodaje da će ovaj helikopter dosta značiti helikopterskoj jedinici MUP Srbije.

Helikopterska velesila

Inače, plan obnove i razvoja Vojske Srbije predviđa nabavku još oko trideset helikoptera koji bi u našu zemlju trebalo da stignu tokom ove i naredne godine.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

- Očekujemo velike nabavke helikoptera, ukupno 30. Od toga 11 „Erbasovih“ helikoptera H-145, četiri „mi-35“, tri „mi-17“ i 12 polovnih „mi-35“, koje kupujemo od jedne članice EU, tako da ćemo biti helikopterska velesila u regionu - rekao je predsednik Vučić sredinom decembra prošle godine prilikom obilaska Nišavskog okruga i vojne vežbe u kojoj je prikazana sposobnost dela helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade. Prema planu razvoja oružanih snaga, u Srbiju će uskoro stići i moćni kineski PVO sitem FK-3.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track