Najnovije vesti

UŽAS! STUDENTKINJA EKONOMSKOG FAKULTETA ABORTIRALA PROFESOROVO DETE, PA NAPUSTILA FAKULTET! Ovo je bila dobro čuvana tajna
Ekonomski fakultet, Foto: Nebojša Mandić

ČETVRTI DEO - NEKE MRAČNE TAJNE SA NAŠIH FAKULTETA

UŽAS! STUDENTKINJA EKONOMSKOG FAKULTETA ABORTIRALA PROFESOROVO DETE, PA NAPUSTILA FAKULTET! Ovo je bila dobro čuvana tajna

Društvo

Nekadašnja studentkinja u svedočenju za Kurir otkrila golgotu kroz koju je prošla zbog emotivne veze u koju ju je perfidno uvukao jedan oženjeni predavač

Odmah posle srednje škole upisala sam Ekonomski fakultet u Beogradu, što sam oduvek želela, nisam ni sanjala da će mi to biti najbolnija greška u životu, zbog jednog profesora koji je iskoristio svoj položaj i moć da me zavede, navede na seksualni odnos, napravi mi dete i sredi da abortiram, i sve to već na prvoj godini studija!

Ovako u dahu započinje svoju ispovest za Kurir devojka (ime i prezime poznati redakciji) koja tvrdi da je posle abortusa odmah napustila fakultet i shvatila da je zapravo bila žrtva i da ju je taj profesor seksualno iskoristio.

Ona objašnjava da zbog straha od moguće osude njene bliže okoline i javnosti ne želi da javno otkrijemo njen identitet i identitet tog profesora, ali da svojim iskustvom želi da upozori sadašnje studentkinje da se paze kako ne bi doživele golgotu kroz koju je ona prošla. Na to ju je, ističe, podstakao serijal Kurira o nekim mračnim tajnama s naših pojedinih fakulteta, o čemu danima izveštavamo.

- Odmah u roku, posle navršene srednje škole upisala sam fakultet koji sam želela. Bila sam student prve godine Ekonomskog fakulteta, redovno sam išla na sva predavanja, pa i na ono koje je taj profesor predavao. Priznajem, on je izgledao veoma atraktivno i dopadljivo, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da imam nešto s njim. Međutim, on me je sve češće pozivao u svoj kabinet na konsultacije, i to u večernjim satima, kada je u zgradi fakulteta bilo malo ljudi. Nisam ni primetila kako me je zavodio i uvlačio u svoju mrežu - rekla je bivša studentkinja Ekonomskog, a onda i otkrila epilog o kom, kako ističe, nije mogla da sanja ni u najluđim snovima.

- Otišla sam tog kasnog poslepodneva na konsultacije u njegov kabinet, a on je zaključao vrata. Poljubio me je, počeo da me mazi i onda je jedno vodilo drugom. Bila sam mlada, nisam znala šta mi se dešava, ali mi je tada to prijalo. Dogodilo se to da smo imali nezaštićen seksualni odnos. Tek kasnije shvatila sam da sam trudna. To sam otkrila prilično kasno, u trećem mesecu trudnoće. Već je bilo rizično da prekinem trudnoću, ali sam morala jer je on bio oženjen i imao je dvoje dece u to vreme. I uprkos tome što je po mišljenju lekara poduhvat bio rizičan, on je sve regulisao. Zakazao je abortus, sve sredio i platio - rekla je naša sagovornica i dodala:

- Nedugo posle toga naša veza je pukla, kao i moje studije na Ekonomskom fakultetu - istakla je ova nekadašnja studentkinja, koja je uprkos ovakvom traumatičnom iskustvu sada uspešna zaposlena žena.

Podsetimo, anonimno istraživanje Viktimološkog društva iz 2021. otkrilo je alarmantne podatke da je čak svaki peti student ili studentkinja u Srbiji nekada bio izložen seksualnom nasilju na fakultetu. Istraživanje je rađeno na 22 fakulteta i šest univerziteta u Srbiji. Većinu studenata sa iskustvom seksualnog nasilja činile su studentkinje, njih 242, i 29 studenata.

U specijalu posvećenom ovoj temi Kurir je prethodnih dana razotkrivao neke mračne tajne s pojedinih fakulteta i grozote koje su se tamo dešavale studentkinjama i studentima, a o kojima svi ćute, mahom zbog sramote.

Aleksandar Stevanović

Bilo je takvih glasina i kad sam ja studirao

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je glasina o problematičnom ponašanju profesora bilo i u vreme kad je on studirao na Ekonomskom fakultetu.

- Postavlja se pitanje da li neko koristi moć da radi nešto što nije etički. Takvim profesorima se treba zahvaliti na saradnji s fakultetom. Zakon je jasan po pitanju seksualnog uznemiravanja, napravili smo veliki korak u zaštiti žena, ali mora se i dalje raditi na tome. Seksualnim ucenama i zloupotrebom moći ne treba da se završavaju fakulteti i dobijaju akademska zvanja. Tako nešto ne sme proći ispod radara jer to baca ljagu na sve ostale uzorne profesore i studente - ocenio je Stevanović za Kurir.

Zoran Pašalić

Navođenje studentkinja na odnos je vid zlostavljanja

Zaštitnik građana Zoran Pašalić takođe smatra da svako ponašanje koje izlazi iz okvira etike nije prihvatljivo. - Za osudu su zlostavljanje ili navođenje studentkinja na odnos, kao i ucene. Svako ponašanje koje se može tretirati kao vid seksualnog zlostavljanja je za svaku osudu. Institucija zaštitnika građana svakom studentu stoji na raspolaganju. Tu smo da im u svakom slučaju pružimo konkretnu podršku i u svako doba ću ih primiti. Ovde ih niko neće sekundarno viktimizovati, već pružiti konkretnu podršku.

Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja