OGLASIO SE PRAVNI FAKULTET O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU U TOJ USTANOVI: Ovo je njihov stav!
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

NISU IMALI PRIJAVE

OGLASIO SE PRAVNI FAKULTET O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU U TOJ USTANOVI: Ovo je njihov stav!

Društvo -

Preduzećemo sve da se eventualni krivci sankcionišu na predviđen način, a žrtve zaštite, poručili su iz uprave te ustanove

Nakon svedočenja studentkinja i studenata o primerima seksualnog zlostavljanja na Pravnom fakultetu u Beogradu, koja smo objavili 8. i 9. marta, oglasila se i uprava te visokoškolske ustanove, iz koje poručuju da nikada nisu imali prijave za ovakve slučajeve.

- Ističemo da do današnjeg dana upravi fakulteta nikada nije pristigla nijedna prijava od studentkinje, studenta ili bilo koga drugog koja se odnosi na seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje od strane nastavnika ili drugog zaposlenog na Pravnom fakultetu. Naše studentkinje i studenti su pametni i samosvesni mladi ljudi i ukoliko je bilo takvog uznemiravanja, gotovo je neverovatno da se niko od njih ne bi odvažio da to prijavi, bilo da je sam bio uznemiravan ili da je bio svedok takvog uznemiravanja - poručili su iz uprave u pisanom odgovoru na pitanja koja smo im ranije uputili.

Navode i da na svakom predmetu postoje najmanje dva, a na nekim tri i četiri nastavnika-ispitivača, te da studenti imaju mogućnost da biraju nastavnika ako im iz bilo kog razloga ne odgovara određeni predavač.

Dodaju i da se u toj visokoobrazovnoj ustanovi primenjuju Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu u Beogradu, Pravilnik o radu i Standardi rada Pravnog fakulteta, koji omogućavaju žrtvama bilo kakvog nasilja da bez bojazni prijave nasilnike kako bi oni bili procesuirani u skladu sa zakonom.

- Kao ustanova preduzeli smo sve što je potrebno da pomenute neželjene pojave predupredimo i ukoliko se dese, da sankcionišemo učinioce. Otuda bi, ukoliko se zaista dogodilo nešto od onoga što je u Kuriru objavljeno, oštećena osoba trebalo da se obrati upravi fakulteta, koja će preduzeti sve da se eventualni krivci sankcionišu na predviđen način, a žrtve zaštite - poručili su s Pravnog.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track