Mirjana Bobić Mojisilović: Ovo je nešto što nikad niste probali
Foto: Stefan Simonović

Mirjana Bobić Mojisilović: Ovo je nešto što nikad niste probali

Društvo -

Poznata srpska autorka, slikarka i TV lice Mirjana Bobić Mojisilović već dve godine putuje po Srbiji i predstavlja nam blagodeti naše bogate zemlje. Na svojim putovanjima je pronašla posebnu inspiraciju u ukusima naših krajeva za koje kaže da su „ludilo“. Baš o ukusima našeg kraja smo razgovarali sa njom i otkrila nam je koje su njene omiljene kombinacije srpskih autentičnih proizvoda i koje od njih bi pretvorila u junake svojih knjiga.

01:56

Mirjana Bobić Mojisilović: Ovo je nešto što nikad niste probali

Kada biste pisali priču o ukusima naših krajeva koje najviše volite, ko bi bili glavni junaci?

ideja
foto: Stefan Simonović

Ja volim Srbiju. Volim da je osetim svim čulima, a ako me pitate koji ukusi bi bili moji junaci – bili bi to Ukusi moga kraja. A samo da vam kažem, svaki kraj je moj! To vam pričam! Srbija je plejada ukusa koji ne mogu da vas ostave ravnodušnim i o kojima jednostavno ne možete da prestanete da pričate.

ideja
foto: Stefan Simonović

Na primer, suva šljiva – nezgrapna dama koja nosi breme srpske istorije, nasleđa i tradicije. Ona bi od mene dobila partnera koji je zaslužuje, recimo, kozji sir i njih bi vezala jedna pančeta u čijem su ukusu ispisane sve neispričane priče o balkanskoj ljubavi. I tako dobijamo suvu šljivu filovanu kozijim sirom i rolovanu pančetom koji podsećaju malo i na detinjstvo... Kiselkasto-slatkasto, jako i slano - to je spajanje Srbije u jedan zalogaj.

ideja
foto: Stefan Simonović

A za one koji vole tradicionalnije priče, tu bih uvela dobro znani zlatarski sir, strogog oca koji bi da ljubav između hirovite pršute i vragolastog ajvara ostane samo na prijateljstvu. Ali kada zajedno dođu na domaći hleb sa suvom šljivom, sve pada u vodu, ljubav pobeđuje i ukusi se spajaju u priču života.

Mogu vam reći da sam jednom sasvim slučajno pila šampanjac i jela čvarke, i da je to daleko bolja kombinacija od one carske ruske - kavijar i šampanjac. Ova naša nije carska, ali je u svakiom slučaju kraljevska. Zato biram ražani hleb, ovčiji sir i slatko od šumske kupine. Sve bi to bilo jednostavno, da ne dolazi i pašteta od čvaraka. Šta da kažem, hleb i čvarci su nas održali, a šumska kupina je tu da sa ovčijim sirom bude naša autohtona verzija „dolce vita“.

ideja
foto: Stefan Simonović

Ukusi moga kraja pravljeni su u različitim krajevima naše zemlje, u skladu sa tradicijom i umećem lokalnih malih proizvođača koji su majstori zanata. Zajedno smo stvorili široku lepezu ukusa da biste ih vi probali, upoznali, podelili sa najmilijima. Da biste ih doživeli na pravi način. Danas brend „Ukusi moga kraja“ ima više od 200 autentičnih srpskih proizvoda, napravljenih od 100% domaće sirovine, po tradicionalnoj recepturi, bez konzervansa, aditiva ili veštačkih boja. Upravo zbog toga čak 118 proizvoda nosi oznaku „Čuvarkuća“ koja je garant vrhunskog kvaliteta i domaćeg porekla. Svi proizvodi brenda Ukusi moga kraja mogu se kupiti samo u IDEA prodavnicama, Roda marketima i Mercator hipermarketima širom Srbije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track