ZA DAN PORODILI VIŠE ZARAŽENIH NEGO ZDRAVIH ŽENA! Direktor Narodnog fronta: Ne ukidamo kovid mere, POSETE JOŠ NISU DOZVOLJENE!
Porođeno do 15 kovid trudnica u jednom danu, Foto: Kurir.rs/T. Ilić

kORONAVIRUS I DALJE VREBA

ZA DAN PORODILI VIŠE ZARAŽENIH NEGO ZDRAVIH ŽENA! Direktor Narodnog fronta: Ne ukidamo kovid mere, POSETE JOŠ NISU DOZVOLJENE!

Društvo -

Profesor Željko Miković, direktor Klinike Narodni front, rekao je da će se u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front i dalje nositi maske i primenjivati sve mere prevencije radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Profesor Željko Miković
Profesor Željko Miković foto: Beta/Milan Obradović

Dodao je i da posete još neće biti dozvoljene.

Kada je reč o kovid pozitivnim trudnicama, Miković je rekao da pada njihov broj, ali da ih još ima na klinici.

- Danas imamo četiri trudnice, uglavnom su porođajne žene, imamo i patoloških trudnoća, trenutno jednu. Ali, u onom piku smo imali deset do 15 kovid trudnica u nekim danima, čak nam se desilo jednog dana u piku da smo imali više porođaja u kovid porodilištu nego u porodilištu za zdrave žene - rekao je Miković za RTS.

korona, beba, dojenje
foto: Shutterstock

Inače, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Narodni front zabeležila je prošle godine istorijski rekord - najviše rođenih beba otkad postoje. Profesor Željko Miković, je naveo i da je u toj ustanovi od početka ove godine rođeno 1.567 beba.

Dodao je i da u Klinici Narodni front počinje neonatalni skrining za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije.

- To je projekat koji spremamo, i koji će, nadam se, za mesec dana već i početi. Narodni front je izabran kao ustanova gde će se u periodu od godinu dana svim bebama koje se rode iz kapi krvi, iz pete raditi test na spinalnu mišićnu atrofiju. To je jedna retka, ali teška i srećom danas izlečiva bolest koja kada se rano dijagnostikuje može da ima povoljan ishod - objašnjava Miković.

Projekat se radi u saradnji sa Dečjom klinikom u Tiršovoj i Biološkim fakultetom i njihovom laboratorijom za molekularnu genetiku.

Govoreći o nacionalnim smernicama za primenu lekova u periodu dojenja, navodi da je dojenje idealan način ishrane novrođenčeta.

- Mnoge majke prestaju da doje svoju bebu zato što uzimaju neki lek, a većina tih lekova nije inkompatabilna sa dojenjem, nije štetna, ili je zamenljiva za neke druge lekove koji to nisu. Tako da ove nacionalne smernice za primenu lekova u periodu dojenja zaista predstavljaju jedan iskorak da se svima nama koji se bave ovim poslom olakša da damo pravu, pouzdanu, tačnu preporuku majkama koje doje - ocenio je Miković.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track