HRVATI I DANAS KAO I PRE 80 GODINA UČESTVUJU U BITKI ZA HARKOV! I sad kao i onda se diče USTAŠKIM simbolima! (FOTO)
Foto: Printscreen

Istorija se definitivno ponavlja

HRVATI I DANAS KAO I PRE 80 GODINA UČESTVUJU U BITKI ZA HARKOV! I sad kao i onda se diče USTAŠKIM simbolima! (FOTO)

Društvo -

U Drugom svetskom ratu jedna od važnijih bitaka bila je bitka za Harkov započeta nedugo nakon Operacije Barbarosa što je bio kodni naziv nemačkih nacista za početak invaziju na SSSR. Ona je imala čak tri svoje faze. Druga faza je bila od 12. maja do 28. maja 1942. godine, a treća od 19. februara do 15. marta 1943. godine.

I sada nakon tačno 80 godina ponovo se vodi bitka za Harkov. Ovoga puta između Rusa i Ukrajinaca, dva naroda koji su se svojevremeno zajedno, pod okriljem Sovjetskog Saveza, odnosno Crvene armije, suprostavili Hitleru. i izvojevali veliku pobedu uz ogromne žrtve.

Ante Pavelić sa pripadnicima Hrvatske legije
Ante Pavelić sa pripadnicima Hrvatske legijefoto: Printscreen

A u toj borbi za Harkov i onda a i sada učestvuju i Hrvati. Dede ili pradede ovih koji su sada na bojištu i koji mašu ustaškim obeležjima su takođe pod oznakama zloglasne NDH, kao nacističke sluge, ubijale sovjetsko stanovništvo.

Njihova zlodela je tadašnja štampa veličala, pa tako novine "Nova Hrvatska" u broju 119 od 22. maja 1942. godine donose naslov "Bitka kod Harkova traje", a tu je i tekst "Hrvati u borbama kod Harkova, pred početak velike navale na boljševike".

Hrvati odbili protestnu notu Rusa

Hrvatski vojni ataše u Moskvi odbio je da primi 3. marta notu ruskog ministarstva obrane zbog dolaska hrvatskih plaćenika u Ukrajinu.

- Samo je prošle sedmice 200 hrvatskih placenika preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalistickih bataljona na jugu - izjavio je tog četvrtka portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov:

- Vojni ataše upoznat je s protivzakonitim aktivnostima hrvatskog državljana Denisa Šelera, koji je sudelovao u borbama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine i koji okuplja jedinice hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu.

Ante Pavelić je ustašku "dragovoljačku" legiju osnovao 2. jula 1941. godine, desetak dana nakon nemačkog napada na Sovjetski Savez. Dokazujući odanost Rajhu, izdao je proglas Hrvatima: "Udovoljavajući željama, što mi sa svih strana Nezavisne Države Hrvatske i svih narodnih slojeva dnevno stižu, odlučio sam odobriti da se stvore dobrovoljne vojne jedinice, koje će se rame uz rame sa slavnom njemačkom vojskom boriti protiv zajedničkog neprijatelja(...) U borbu protiv židovsko-boljševičke Moskve, zakletog neprijatelja svih evropskih a osobito hrvatskog naroda."

Tada se prema nekim podacima prijavilo čak 5.000 dobrovoljaca.

Novine iz 1942. godine
Novine iz 1942. godinefoto: Printscreen

U oktobru 1941. otpočele su borbe u blizini Harkova, a prvi nagrađeni ustaša je bio natporučnik Eduard Bakarec, koji je dobio nemački gvozdeni krst.

Komandant 100. lake lovačke divizije, kojoj je pripadala 369. pukovnija, odnosno Hrvatska legija, general Verner Oto Zane je posle nemačke pobede kod Harkova maja 1942. istakao:

- Osobita slava pripada našoj pojačanoj hrvatskoj 369. pješačkoj pukovniji, koja je prvi puta u okviru pukovnije uzela učešća u borbi i nezaustavnom napadnom duhu obnovila staro ime hrvatskog vojnika, te na zastavu Nezavisne Države Hrvatske objesila novi pobjedonosni lovorov vijenac."

Druga bitka za Harkov (12. maj - 28. maj 1942.)

Epilog: Pobeda nacista i otvoren put za kasniju operaciju "Plavo" i Staljingradsku bitku

Nemačka

Vojne snage

- 300.000 ljudi - 1.000 tenkova - 1.500 aviona

Gubici - 20.000 mrtvih, ranjenih ili zarobljenih

SSSR

Vojne snage

- 640.000 ljudi

- 1.200 tenkova

- 1.000 aviona

Gubici

- 207.057 mrtvih, ranjenih ili zarobljenih

- 652 tenkova

- 1.646 topova

- 3.278 bacača

- 57.626 konja

Ovih dana dok se vode žestoke bitke Hrvati se hvale kako odlaze u Ukrajinu da se bore na strani Ukrajinaca. Bilo ih je i 2014. godine kada su se vodile borbe oko Donbasa. I sad kao i njihovi preci šire ustašku zastavu.

Hrvati sa ustaškim simbolima na zastavi u Ukrajini
Hrvati sa ustaškim simbolima na zastavi u Ukrajinifoto: Printscreen

- Hrvatski vojnici su već u Ukrajini, to je važna napomena. Jučer je prvi transport vojnika otišao za Ukrajinu, danas dolaze još dvije ekipe - jedna iz Splita, druga iz Zadra, treća čak iz Osijeka - poručio je u videu nedavno jedan od Hrvata koji se zaputio na bojište, ali nije mu važno što kaže da kreću dve ekipe a nabroji tri:

- Mi se nalazimo na ukrajinskoj granici s Mađarskom. Idemo na front da se pridružimo ukrajinskom narodu i našim Hrvatima. Znamo da će ovaj rat teško stati samo na Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja