09:32

2 MESECA NISU IZAŠLI IZ SOBE Užasna pandemija zatvorila je majku i tek rođenog sina SVI SE SPREMALI ZA SLAVLJE a usledila je DRAMA

VARIOLA VERA

2 MESECA NISU IZAŠLI IZ SOBE Užasna pandemija zatvorila majku i tek rođenog sina SVI SE SPREMALI ZA SLAVLJE a usledila je DRAMA

Društvo -

Rajko Nedić, glavni i odgovorni urednik lista Kurir upravo se rodio kada je u Srbiji proglašena pandemija variola vere.

Voditelja emisije "Puls Srbije" Miloša Anđelkovića interesovalo je kako je izgledao taj period.

Rajko Nedić
foto: Kurir televizija

- Moja majka se porodila 18. marta, u Gradskoj bolnici, niko nije naslućivao, niti znao šta se dešava u tom trenutku. Kada me je rodila, bolnica je već bila zatvorena, 15. marta se već znalo na Torlaku da je izolovan taj virus. Bilo je kao na filmu. Karantin totalni, ona nije znala šta je, nedelju dana je bila zatvorena. Bila je prilična drama, nije se znalo šta je. Taj učitelj iz Tutina je doneo sa Kosova i preneo preko Novog Pazara do Beograda. Radi preventive, kompleks Gradske bolnice je bio potpuno zatvoren - kaže Nedić i dodaje:

- Kada se film bio snimao i kada god bismo ga gledali majka me je podsećala i pričala šta se dešavalo. Evo sad je došlo već do pola veka od tog dramatičnog događaja - ispričao je Nedić u Pulsu Srbije.

Rajko Nedić
foto: Kurir televizija

- U porodici je pripremano slavlje, ali je u jednom momentu zaista došlo do velike drame i oni nisu znali šta da rade sa tim i kako da postupaju prema porodiljama. Mene su izneli iz porodilišta u onim skafanderima, striktno je bilo naređenje da se ne izlazi. Bilo je prvo priča da se ne izlazi četrdeset dana, ali sam ja pronašao u svojoj Radosnici da je otac napoisao da dva meseca nismo izašli iz karantina - priča Nedić.

Majka ga je pokazivala kroz prozor

- Majka me je pokazivala kroz prozor tada, tako su me gledali. Moja strina mi je rekla da je tek kada je primila vakcinu uspela da pomogne mojoj majci. Nije bilo televizije tada, nije bilo interneta i nikakve pomoći - priča Nedić.

Rajko Nedić
foto: Kurir televizija

- Koliko mi je otac ranije pričao, mere su bile rigorozne. išli su po preduzećima, vakcinisali ljude i zaista je bilo čudo kad gledamo danas da se nije više raširilo, jer je mnogo zaraznija i mnogo smrtonosnija. Oko 40 ljudi je preminulo, a oko 200 se zarazilo variolom verom, što je uspeh bio da se zablokira, pre svega u zemlji tada od 20.000.000 stanovnika - kaže Rajko Nedić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:36

BIO JE OSMOMESEČNA BEBA KADA JE DOBIO VARIOLA VERU Jedan gest lekara SPASIO JE ŽIVOT Zoranu a onda je on nastavio njegovim stopama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track