NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manji broj novozaraženih i preminulih
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manji broj novozaraženih i preminulih

Društvo -

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.761 građanin od kojih je 1.868 novozaraženih.

Preminulo je 14 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 46 obolelih.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 14.946 građana od kojih je 2.076 bila novozaraženih. Preminulo je 15 pacijenata, a na respiratorima bilo 47 obolelih.

U Srbiji se više ne registruje delta soj korone, dominira omikron, a ima i "nevidljivog" tzv. stelt omikrona, pa je malo verovatno da u praksi dođe do mešanja ove dve varijante, i nastanka deltakrona, ali je teoretski moguće. Verovanije je, ipak, da deltakron, kao i svi sojevi dosad, uđu iz inostranstva.

Novi soj kojem karakteristike "delte" daju mogućnost da bude opasniji, a omikrona da bude brži, zasad je, prema izveštajima evropskih laboratorija, na niskom nivou cirkulacije, ali "pod lupom". Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba kaže da ni deltakron, kao ni novi soj otkriven u Izraelu, koji je kombinacija dominantne omikron varijante BA.1 i podsoja BA.2 nisu razlozi za preteranu brigu, ali da u narednim danima svakako možemo da očekujemo porast broja novozaraženih.

- Presek epidemijske situacije već nekoliko dana izgleda kao zaravnjenje krive, ali trend nije dobar: imamo kontinuirani, mada ne drastičan porast broja novoinficiranih. To smo i očekivali posle odluka Kriznog štaba o ublažavanju mera, iako je medicinski deo insistirao na tome da maske u zatvorenom ostanu obavezne bar još desetak dana. Ovako, možemo očekivati da broj novoinficiranih ponovo dostigne 3.000 za dan, ali ćemo krajem marta, početkom aprila ući u mirniji period, bar do jeseni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track