SRPKINJE PRSKAJU SREDSTVA ZA KOSU NA LICE DA NAPRAVE LAŽNE PEGICE! Posledice mogu biti OPASNE: Iskaču čak i PLIKOVI NA KOŽI!
pege, Foto: Profimedia

novi trend

SRPKINJE PRSKAJU SREDSTVA ZA KOSU NA LICE DA NAPRAVE LAŽNE PEGICE! Posledice mogu biti OPASNE: Iskaču čak i PLIKOVI NA KOŽI!

Društvo -

Lečenje takvih alergijskih reakcija traje od dve nedelje do mesec dana, naglašava spec. dermatologije dr Nevenka Dokmanović

Novi trend se pojavio među tinejdžerkama - crtanje i prskanje pegica po licu ni manje ni više nego sredstvima za rast kose, popunjavanje zalizaka i prekrivanje sedih vlasi! Na društvenim mrežama postoji gomila tutorijala kako napraviti pege na licu, dok dermatolozi upozoravaju da prskanje takvih sredstava može da izazove ozbiljne alergijske reakcije.

Pege
foto: Profimedia

U bjuti svetu se već neko vreme u samom vrhu mejkap trendova nalaze lažne pege, za koje se mnoge devojke sve češće odlučuju. Naime, na društvenoj mreži Instagram pojavili su se video-snimci tinejdžerki koje na lice prskaju sprejeve za kosu s bojom kako bi imale pegice. Jedna devojka, videvši te snimke, na svoj stori je okačila apel svim devojkama da to ne rade i da je opasno.

pege
foto: Printskrin/Instagram

- Glavna tema je crtanje i prskanje pegica po licu. Toliko pričamo o koži kako treba da se neguje, jedna krema, druga krema, serum, ulje i onda dođe neka budala i uzme sprej za kosu (onaj s bojom) i naprska na lice! Alo, ako imate prirodne pegice, nemojte ih prekrivati, a ako nemate prirodne pegice, nemojte ih crtati - objavila je jedna devojka na svom profilu i dodala:

pege
foto: Printskrin/Instagram

- Sastav spreja koji devojke koriste za pegice zapravo se koristi za popunjavanje praznina u kosi. Ove stvari ne smete da stavljate na lice, saberite se! Ne morate ispratiti svaki trend, ne morate slepo pratiti one koje ne znaju šta rade - apelovala je devojka.

Spec. dermatologije dr Nevenka Dokmanović kaže za Kurir da je iznenađena ovim novim trendom koji je sve zastupljeniji kod mladih devojaka.

dr Nevenka Dokmanović
foto: Privatna Arhiva

- Lažne pegice su sve popularnije među devojkama, koje pribegavaju raznim sredstvima kako bi ih iscrtale. Sredstva koja su namenjena za kosu nikako ne smeju da se koriste i prskaju na lice jer mogu da ostave ozbiljne posledice. To važi za sve, ali pogotovo za mlade devojke i devojčice koje možda imaju akne, bubuljice, pa nanošenje tih sredstava može da dovede do ozbiljnih alergijskih reakcija - kaže za Kurir dr Dokmanović i dodaje:

- Može da se desi da je devojci nečista koža te sredstva za kosu mogu da izazovu alergije, crvenilo, plikove koji kasnije mogu da ostave i ožiljke. Lečenje takvih alergijskih reakcija traje od dve nedelje do mesec dana.

Prema njenim rečima, isrctavanje lažnih pegica je popularan trend na društvenim mrežama, gde postoje i mnogi tutorijali u kojima devojke pokazuju kako se crtaju pegice.

- Devojke podležu svemu što vide na mrežama i onda kada dođe do posledica, dolaze kod lekara da ih lekar sanira. Ako već žele da crtaju lažne pegice, to treba da rade mejkapom koji je ispitan i koji je namenjen za kožu. Recimo, ajlajner koji se se koristi za najosetljiviji deo oka - kapak, dok sredstva koja su namenjena kosi nikako ne smeju prskati na lice.

Ne radite ni ovo

Kana opasna za kožu

Spec. dermatologije dr Nevenka Dokmanović kaže za Kurir da je čula da devojke iscrtavaju lažne pegice i kanom, koja takođe može da izazove alergijske reakcije na koži.

- Prošle godine sam imala dečaka koji je na moru od roditelja tražio tetovažicu od kane. Međutim, kana je na njegovoj mladoj koži izazvala alergiju i dobio je ogromne plikove i bolove, pa je lečenje trajalo neko vreme.

Na internetu postoji gomila tutorijala o kreiranju pegavog izgleda lica i dekoltea, za koje šminkeri koriste proizvode za šminkanje kao što su braon olovke za iscrtavanje obrva, krejoni, gel ajlajneri, preparati za samopotamnjivanje.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track