DA LI SU NAS ČITAVOG ŽIVOTA POGREŠNO UČILI?! Zašto proleće već 11 godina stiže dan ranije i zašto će tako biti sve do 2048.
Foto: EPA/ANDY RAIN

u školi su nam govorili drugačije

DA LI SU NAS ČITAVOG ŽIVOTA POGREŠNO UČILI?! Zašto proleće već 11 godina stiže dan ranije i zašto će tako biti sve do 2048.

Društvo -

Ovo nije prva godina kada nam proleće stiže 20. marta. Od 2048. godine ponovo će početi da se smenjuju datumi dolaska proleća: ponekad će padati 19. marta. Zatim će se od 2102. godine smenjivati 20. i 21. mart

BEOGRAD - U školama smo učili da proleće svake godine počinje 21. marta, ali nije baš tako. Niko nas nije slagao, tako je i bilo sve do 2011. godine.

SRPSKI GENIJE MILUTIN MILANKOVIĆ SMATRAO DA SRBI BOŽIĆ TREBA DA SLAVE KAD I KATOLICI Njegov razlog nije imao nikakve veze s verom

Međutim, već 11 godina početak proleća se menja, pa je tako ove godine za mnoge najlepše godišnje doba počelo dan ranije, odnosno 20. marta, a tako će biti sve do 2048. godine.

Ovo nije prva godina kada nam proleće stiže 20. marta. U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.

Branko Simonović iz Astronomskog društva Ruđer Bošković rekao je pre tri godine za BBC na srpskom jeziku da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba.

"Meteorološkim načinom je godina podeljena na četiri dela, kako bi se vodile statistike i kako bi postojala ravnomerna raspodela po godišnjim dobima", objašnjava Simonović. Tako je po meteorološkom kriterijumu proleće počelo 1. marta, a trajaće sve do 31. maja.

Kako ističe Simonović, meterološki način određivanja se "ne zasniva na nekom jasnom prirodnom kriterijumu, već je to veštački određeno".

Astronomski način određivanja godišnjeg doba

Precizniji način određivanja datuma početka mnogima omiljenog godišnjeg doba svakako je astronomski. "Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba može da se posmatra i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom", kaže Simović. Kada astronomi kažu da je "došlo proleće", podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu.

lepo vreme, proleće, novembar 2021
foto: Beta Dragan Gojic

"Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako, zato se taj dan i zove dan prolećne ravnodnevnice", kaže Simonović. Prolećna ravnodnevnica 2022. godine desila se 20. marta, što je ujedno i prvi dan proleća.

Branko Simonović kaže da duže vreme nećemo morati da brinemo o promeni datuma početka proleća.

"Od 2048. godine ponovo će početi da se smenjuju datumi dolaska proleća: ponekad će padati 19. marta. Zatim će se od 2102. godine smenjivati 20. i 21. mart." Simonović dodaje da će u budućnosti, posmatrano kroz gregorijanski kalendar, trenutak prolećne ravnodnevice padati između 19. i 21. marta.

Kurir.rs/BBC na srpskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track