NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Većina nevakcinisane dece nema antitela nakon preležanog kovida
Foto: Chiasson Paul/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Korona virus

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Većina nevakcinisane dece nema antitela nakon preležanog kovida

Društvo -

Većina dece i adolescenata nema antitela na kovid-19 u krvi nakon oporavka od infekcije SARS-CoV-2, potvrdili su novi podaci.

Počevši od oktobra 2020., istraživači u Teksasu regrutovali su 218 osoba starosti između pet i 19 godina koji su se oporavili od kovid infekcije u nekom trenutku u prošlosti.

Svaka od njih je dala tri uzorka krvi, u intervalima od tri meseca. Više od 90 odsto je bilo nevakcinisano kada su se upisali u studiju, prenosi Reuters.

Prvi test krvi pokazao je antitela povezana sa infekcijom samo kod jedne trećine dece, objavili su istraživači u onlajn izdanju Pediatrics.

Šest meseci kasnije, samo polovina onih sa antitelima ih je još uvek imala. Studija je osmišljena da otkrije prisustvo antitela, koja su samo jedna komponenta odbrane imunskog sistema, a ne količina antitela.

Nivo zaštite čak i kod onih sa antitelima je nejasan. Istraživači nisu pronašli razlike na osnovu toga da li je dete bilo asimptomatsko ili je imalo ozbiljne simptome.

- Neki roditelji misle da samo zato što su njihova deca imala kovid-19, da su sada zaštićena i ne moraju da se vakcinišu - rekla je Sara Mesaja iz UTHealth škole javnog zdravlja u Dalasu i dodala da će deci vakcina pružiti dodatni zaštitu.

Kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track