VEĆ SE VODE RATOVI ZA VODU, A JEDNA NEISPRAVNA SLAVINA GODIŠNJE PROLIJE 26.784 LITARA! Pogledajte gde i kako GUBIMO BOGATSTVO!
Foto: Shutterstock

Proverite svoje uređaje

VEĆ SE VODE RATOVI ZA VODU, A JEDNA NEISPRAVNA SLAVINA GODIŠNJE PROLIJE 26.784 LITARA! Pogledajte gde i kako GUBIMO BOGATSTVO!

Društvo -

Politički stručnjaci, futurolozi i naučnici iz Svetskog ekonomskog foruma objavili su izveštaj u kome navode da će se ratovi u budućnosti voditi zbog najdragocenije tečnosti na planeti - vode. Kako vreme bude prolazilo, svetska populacija će rasti, a izvori vode biće sve oskudniji, što će biti okidač za sukobe širom sveta.

Svet se već bori sa nedostatkom vode za piće
Svet se već bori sa nedostatkom vode za pićefoto: Profimedia

Poslednje dane aprila 2021. godine obeležile su iznenađujuće vesti koje su došle iz regiona Centralne Azije. Izmedu dve nekadašnje države Sovjetskog Saveza, Tadžikistana i Kirgistana, izbio je sukob u kojem je poginulo oko 40 osoba, a blizu 200 ih je ranjeno. Trodnevni sukob koji je trajao od 28. aprila do 1. maja dogodio se u mestu Kok-Taš, nakon što su tadžikistanske vlasti odlučile da montiraju kamere putem kojih bi nadgledale rezervoare vode u pomenutom mestu na teritoriji susednog Kirgistana. Meštani su se zbog toga pobunili, a gađanje kamenicama ubrzo je preraslo u sukob u koji su se uključile i vojske obe države.

Ono što ovaj rat čini drugačijim jeste pre svega povod, koji otvara novu dimenziju međudržavnih konflikata u decenijama koje su pred nama, piše sajt Klima 101.

Kvalitetna i ispravna voda za piće predstavlja jedan od najvažnijih elemenata za normalno funkcionisanje čitavog društva, a 2010. je rezolucijom Ujedinjenih nacija pravo na vodu i sanitaciju konačno prepoznato kao ključno za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Vrućina, Žega, Leto, Sunčano
foto: Zorana Jevtić

Međutim, iz godine u godinu postaju sve upitnije zalihe vode. Ovo pitanje posebno dolazi do izražaja zbog neadekvatnog ljudskog ponašanja kada je racionalna upotreba vode u pitanju, ali i sve izrazitijeg uticaja klimatskih promena.

Sa porastom problema u vezi sa sa zalihama i ispravnošću vode za piće u naučnim krugovima je počelo izučavanje posebnog termina "water security".

U objektima kolektivnog stanovanja, odnosno stambenim zgradama, voda zbog neispravnih instalacija u stanovima se doslovce rasipa. Procenjuju se da oko 20 odsto vode potpuno beskorisno iscuri, a u jednom litru, kažu stručnjaci, ima ukupno 20.000 kapljica vode. I ona se u stanovima gubi najčešće na četiri mesta: kuhinjskoj slavini, bateriji iznad kade, lavabou i vodokotliću.

Da li je kod vas sve ispravno? Pogledajte koliko bogatstvo polijete ukoliko nedihtuje sve kako treba:. Vreme je da se svi dobro zamislimo nad našom budućnosti.

česma, slavina
foto: Profimedia

KAD KAPLJE SLAVINA KAP PO KAP GUBI SE:

- 0,05 litara vode u minuti

- 3 litre na sat

- 72 litre dnevno (kao pun bojler)

- 232 litre mesecno (0,23 kubna metra)

- 26.784 litra godišnje (26,784 kubna metra)

vodokotlić
foto: Profimedia

KAD CURI VODOKOTLIĆ GUBI SE:

- 0,067 litara vode u minuti

- 4 litra na sat

- 96 litara dnevno

- 2.976 litara mesecno (2,976 kubnih metara)

- 35.712 litara godišnje (35,712 kubnih metara)

Online kupovina, Hangar, Prometz, Tuš, Temperatura, Voda, Kupka, Praktično
foto: Promo

KADA CURI BATERIJA U KUPATILU U VRLO TANKOM MLAZU GUBI SE:

- 0,167 litara vode u minuti

- 10 litara na sat - 240 litara dnevno

- 7440 litara mesečno (7,44 kubnih metara)

- 89.280 litara godišnje (89,28 kubnih metara)

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track