01:45

POČELA ČETVRTA NEDELJA POSNA, SREDOPOSNA! Vojni sveštenik otkrio zbog čega je ova nedelja posebna, JAKO JE VAŽNO OVO DA ODBACIMO

vaskršnji post

POČELA ČETVRTA NEDELJA POSTA, SREDOPOSNA! Vojni sveštenik otkrio zbog čega je ova nedelja posebna, JAKO JE VAŽNO OVO DA ODBACIMO

Društvo -

Veliki ili Vaskršnji post, počeo je u ponedeljak 7. marta i trajaće sve do 24. aprila kada pravoslavni vernici proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Ove nedelje se obeležava četvrta sedmica Vaskršnjeg Posta koja se drugačije naziva i Sredoposna. O smislu i značaju njenog praznovanja ispričao je za Kurir televiziju protojerej Đorđe Stojisavljević, vojni sveštenik.

- Sredoposna nedelja, naziva se tako kao četvrta nedelja posta jer se nalazi na samoj sredini Vaskršnjeg posta. Sedmica koja predhodi nedelji i nedelja posvećene su ličnosti i delu svetoga Jovana Lestvičnika koji se predstavio 600e godine prvoga milenijuma hrišćanske ere i koji je napisao svoju lestvicu, studiju o duhovnom uspinjanju ka carstvu nebeskom. To je ozbiljno delo i iziskuje koliko je moguće da ga usvojimo u svom životu. Sve bogoslužbene himne ove sedmice upućuju nas na to da odbacimo sve ono što nas vezuje za zemlju, porobljuje u materijalnom smislu - rekao je za Kurir televiziju protojerej Đorđe Stojisavljević.

ktv
foto: Kurir televizija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:28

VELIKI ČASNI POST: Evo zašto je temelj hrišćanskog puta i spasenja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track