MLADI SPREMILI VELIKO SLAVLJE POSLE IZBORA: Za skoro 250.000 njih danas je poseban dan, organizuju KONCERTE I TURNIRE!
Fešta u najavi, Foto: Filip Plavčić

srećni i radosni

MLADI SPREMILI VELIKO SLAVLJE POSLE IZBORA: Za skoro 250.000 njih danas je poseban dan, organizuju KONCERTE I TURNIRE!

Društvo -

Studenti širom Srbije danas, dan posle izbora, obeobeležavaju svoj dan - 4. april i tim povodom će, kako su najavili, organizovati svečanu akademuju, fudbalski turnir i naravno koncert.

Razlog za slavlje ima oko 250.000 akademaca koliko ih ukupno studira u Srbiji.

Studenjak
Studenjakfoto: Dragan Kadić

Podsetimo, 4. april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na demonstracije protiv jačanja fašizma 1936. godine, u kojima je poginuo student prava Žarko Marinović. Isti datum kao svoj dan obeležavaju i studenti Univerziteta u Novom Sadu i studenti Univerziteta u Novom Pazaru, ali studentske žurke se organizuju i u ostalim univerzitetskim gradovima u zemlji.

Prvi put studenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti u Beogradu obeležiće ovaj praznik zajedno svečanom akademijom. U planu je i fudbalski turnir i koncert, prenosi RTS.

STUDENTI U BROJKAMA

242.550 ukupno upisanih studenata na fakultetima u Srbiji akademske 2020/21.

41.395 studenata u Srbiji je diplomiralo 2020. godine

48.508 brucoša upisalo se na fakultet akademske 2021/22.

Akademci kažu da im je u ovom trenutku najvažniji povartak u amfiteatre i neposrednoj nastavi.

- Posle skoro dve godine onlajn nastave konačno se 11. aprila vraćamo u zgradu fakulteta gde će naši studenti imati mogućnost da slušaju predavanja i vežbe uživo i da pošto imamo već dve generacije studenata koje su na fakultet išle onlajn da napokon slušaju predavanja uživo. Mislim da će sam povratak na nastavu uživo doprineti boljem studentskom standardu, većem davanju ispita kao i povećanom broju upisanih studenata na fakultet - rekla je za RTS Bojana Nešković, student prodekan FPN-a.

U fokusu su im, kažu, uslovi studiranja.

- Da na grupacijama približimo kakvi su to uslovi studiranja i kako se održavaju ispitni rokovi, da li studenti imaju jednaka prava, i da se više vrednuju njihove vannastavne aktivnosti. Ono što je i nama bitno jeste svakako i akreditacija koja je bila ove godine, gde su studenti imali dosta prostora da učestvuju i da koriguju same uprave fakulteta i profesore kako bi studentski programi bili kvalitetniji - rekla je Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

žurka
foto: Shutterstock

Ono što je, kako kaže, najvažnije je stručna praksa koja je sada na nekim fakultetima spada i u regularni broj ESP bodova.

Podsećaju koliko im je važno druženje sa kolegama.

- Studenti se jako raduju ovom danu, i pre svega to će biti nenasatvani dan kada studenti imaju mogućnost da provode vreme onako kako oni žele, uglavnom u druženju sa svojim kolegama i povratku tom socijalnom životu koji im je nedostajao u prethodne dve godine - kaže Angelina Petković, student prodekan Poljoprivrednog fakulteta.

Zato su organizovani programi na fakultetima, univerzitetu, ali i u studentskim domovima. I smatraju da su zahvaljujući usvojenom Zakonu o studentskom organizovanju, u mnogo boljem položaju nego pre godinu dana.

Ružićeva čestitka

Vi ste pokretači i inovatori

Branko Ružić
Branko Ružićfoto: Ana Paunković

Ministar prosvete Branko Ružić čestitao je svim studentima, kao i predstavnicima studentskih organizacija 4. april - Dan studenata. Ružić je ocenio da je ovaj dan prilika da se istakne značaj i uloga studenata u društvu, koji su uvek bili pokretačka snaga, nosioci prosperiteta i inovativnih ideja. On je naglasio da su obrazovanje i nauka osnova svakog ekonomskog i društvenog razvoja, dodavši da su državi potrebni mladi ljudi koji će dati doprinos u različitim segmentima našeg društva.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track