ZAJEDNO SA DRUGARIMA PROSLAVILI I ROĐENDAN: Deca iz Ukrajine koja su u azilu u Vranju, krenula u školu
Foto: Ustupljena fotografija/KZIM

Komesarijat za izbeglice i migracije

ZAJEDNO SA DRUGARIMA PROSLAVILI I ROĐENDAN: Deca iz Ukrajine koja su u azilu u Vranju, krenula u školu

Društvo -

Deca ukrajinskih izbeglica, smeštenih u Centar za azil u Vranju, krenula su danas u školu.

Prošle nedelje, nakon upoznavanja dece sa školom, decom iz razreda i učiteljicom, jedan od dečaka iz odeljenja pozvao je decu iz Centra za azil Vranje na proslavu svog rođendana. Deca su to oduševljeno prihvatila, roditelji dozvolili, a zaposleni u Komesarijatu su u nedelju, otpratili mališane do igraonice kako bi zajedno sa novim drugarima učestvovali u rođendanskom slavlju, piše u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Deca iz Ukrajine, Vranje, škola
foto: Ustupljena fotografija/KZIM

Po završetku žurke u igraonici, deca iz Centra za azil Vranje ispričala su da su se veoma lepo provela i da su oduševljena atmosferom i druženjem.

Komesarijat za izbeglice i migracije otvorio je telefonsku liniju i imejl adresu za izbeglice iz Ukrajine i one koji su ih primili u Srbiji.

Kontakt telefon je: Tel. 064/828 3171, dok je imejl adresa kirsteam.ukraine@kirs.gov.rs.

Komesarijat za izbeglice i migracije
foto: Ustupljena fotografija

Na ove kontakte mogu da se dobiju informacije o načinu na koji izbeglice iz Ukrajine mogu da ostvare pomoć u Srbiji od Komesarijata za izbeglice i migracije, bez obzira da li im je potreban smeštaj ili neka druga vrsta pomoći.

Za one izbeglice kojima je potreban smeštaj, Komesarijat za izbeglice i migracije može da ga obezbedi u centrima opredeljenim samo za smeštaj ukrajinskih državljana.

Deca iz Ukrajine, Vranje, škola
foto: Ustupljena fotografija/KZIM

U smeštajnim objektima Komesarijata obezbeđena im je ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

One ukrajinske izbeglice koji imaju smeštaj i borave kod rodbine ili prijatelja, o vrstama pomoći mogu da se informišu kod lokalnih poverenika za izbeglice i migracije u opštini u kojoj se nalaze i gde će prijaviti boravak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track