Idealna šoping avantura: Vikend u Istanbulu
Foto: Promo

Idealna šoping avantura: Vikend u Istanbulu

Društvo -

Istanbul je pravi raj za ljubitelje kupovine, a samo vikend u ovom čudesnom gradu biće dovoljan da zadovolji vašeg unutrašnjeg kupoholičara.

Neverovatne boje, rajski mirisi, zadivljujući umetnički radovi i moda za svačiji ukus - i sve to, u gradu koji na svakom koraku pruža pogled koji oduzima dah.

Istanbul svake godine privlači milione kupaca, a sa svojim istorijskim bazarima, avangardnim dizajnerskim buticima i modernim luksuznim tržnim centrima, grad je pravi raj za svakog kupca. Dodatno, zahvaljujući novom aerodromu u Istanbulu, ovaj megalopolis je dostupan iz više od 240 gradova iz celog sveta.

Izbori za sva vremena

Graciozna Kapali čaršija, koja se često smatra jednom od najvećih svetskih turističkih atrakcija, nudi jedinstveno iskustvo kupovine. Osnovana u 15. veku, najveća i najstarija pokrivena pijaca na svetu sa 55 ulica, 20 ulaza i više od 4000 prodavnica, nudi neograničen izbor za svačiji budžet, od suvenira do ćilima, tepiha i jedinstvenog ručno rađenog nakita. Ako poželite da zastanete i divite se svakodnevnoj gužvi na čaršiji, samo sedite u tradicionalni kafe da popijete čaj iz čaše u obliku lale ili tursku kafu uz ukusni ratluk.

Živopisna Pijaca začina je savršena adresa za kombinovanje istorijskih znamenitosti sa kupovinom. Pratite miris sveže mlevene kafe na ulicama da biste pronašli ulaz i prepustili se zadovoljstvu male pauze. Bazar je poznat po začinima, delicijama, sušenim orašastim plodovima i voću, ali obratite pažnju i na prelepe svilene šalove, mesingane lampe i bakarno posuđe.

Istanbul
foto: Promo

Živopisna scena

Prekoputa Zlatnog roga, u starim četvrtima Karakoja i Galate, u blizini impresivne luke, male moderne galerije i prostori savremene umetnosti imaju za cilj da razviju novu generaciju turskih umetnika fokusirajući se na talente u nastajanju. Sva u kaldrmisanim ulicama i malim uličicama, ova dva naselja su takođe dom trendi šoping ulica. U ovom delu grada nema velikih brendova, već umesto toga, pregršt dizajnerskih prodavnica i kul butika prikazuju prelepe, pažljivo odabrane komade odeće najmodernijih alternativnih brendova na svetu.

Istanbul
foto: Promo

Samo kilometar dalje, nekonvencionalni kvart Čukurdžuma je dom za oko 150 antikvarnica i nudi jedinstveno iskustvo za lovce na blago. Dobro poznat centar ljubiteljima antikviteta predstavlja pravi dragulj, posebno ako volite kolekcionarstvo, starinske igračke, nakit i drangulije u osmanskom stilu. Možda ćete pronaći lovački sat ili medalju iz 19. veka ili jednostavno dodati još jedan komad u svoju kolekciju čajnika.

Istanbul
foto: Promo

Moderni šoping centri

Četvrt Nišantaši kombinuje luksuz i autentičnost, a kao jedan od najelegantnijih delova grada, smatra se sedištem lokalnih dizajnera, kao i mestom u kojem su brojne modne kuće susedi blistavim umetničkim galerijama. Ne zaboravite da prođete ulicom Abdi Ipekči u kojoj su međunarodni luksuzni brendovi komšije lokalnim brendovima. U Nišantašiju, šik robne kuće nude zvezde lokalne Nedelje mode, dok mali butici turskih brendova nude prave šoping pronalaske: glamurozne lakirane kožne cipele, delikatne ručno rađene minđuše, vrhunsku posteljinu od turskog pamuka i drugo.

Istanbul
foto: Promo

Dodatno, u gradu postoje mnoge avenije za šoping. U centru evropskog grada, ulica Istiklal, duga 2 kilometra, ugošćuje velike lokalne i međunarodne brendove, dok je na azijskoj strani, avenija Bagdat raj za kupovinu na otvorenom, sa svojih 14 kilometara vrhunskog izbora modnih brendova. Avenija je takođe dom kafićima i restoranima nove generacije, za ugodnu pauzu za ručak.

Istanbul, sa oko 120 tržnih centara širom grada, ima više tržnih centara nego mnoge evropske zemlje ukupno. Ovi džinovski tržni centri nude raznu robu, od odeće luksuznih brendova, preko nakita, do elektronike. Ako putujete u Istanbul sa decom, ne zaboravite da proverite mogućnosti za zabavu, koje neki tržni centri nude, kao što su akvarijumi, tematski parkovi, dečije atrakcije i bioskopi.

Neovisno da li ste u iskušenju da kupite bakarni komplet, ručno tkani svileni tepih sa anadolskim figurama na njemu ili antički tiganj, budite bez brige, jer kupovina u Istanbulu je laka. Imajte na umu da nećete morati sve da nosite sa sobom, jer u Istanbulu svi šalju robu svuda po svetu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track