VLADA PRODUŽAVA UREDBU O CENI GORIVA: Evo do kada će dizel i benzin biti POD KONTROLOM!
U petak nove cene goriva, Foto: Shutterstock/Ilustracija

NEDELJNE PROMENE

VLADA PRODUŽAVA UREDBU O CENI GORIVA: Evo do kada će dizel i benzin biti POD KONTROLOM!

Društvo -

Cena barela nafte tipa "brent" koju koristimo u Srbiji je na svetskim berzama blago povećana sa 104 dolara od prošlog petka na jutrošnjih oko 107 dolara.

Sadašnja cena barela je ipak niža nego pre mesec dana kada je barel "brenta" skočio na čak 128 dolara, a nakon čega je Vlada Srbije donela uredbu o ograničavanju maksimalne malopradojne cene evrodizela i benzina BMB 95.

Klackalica na berzama
Klackalica na berzamafoto: Shutterstock

Uredba je, podsetimo, stupila na snagu 11. marta sa rokom važenja od 30 dana, ali će, kako prenose "Novosti", ona biti produžena i ostati na snazi do kraja aprila. Nakon toga će se procenjivati koje je rešenje najbolje za tržište i stanovništvo.

Da bi ovi derivati bili jeftiniji, Vlada se odrekla dela prihoda tako što je smanjila akcize na gorivo za 20 odsto.

Efekt ukrajinske krize

Auto-gas probio rekord

Auto-gas je na pojedinim pumpama u Beogradu dostigao novi rekord od 103 dinara za litar, čime je probijena maksimalna cena od 102 dinara, koju je TNG zabeležio lane u decembru. Predsednik Udruženja za TNG Ivan Brajović ističe da je ovo posledica više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, na šta je uticala ukrajinska kriza.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ističe da niko ne može dugoročno da obezbedi snabdevanje po nerealno niskim cenama:

- Uredba kao privremeno rešenje daje efekte, ali dugoročno može da ugrozi snabdevenost tržišta. Realne cene su one koje kreira tržište, a ne država. Tokom ova dva meseca su se drastično menjali uslovi i troškovi i na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou i cene transporta. Na te faktore tržište odmah odreaguje, a administracija ne može.

Istog je mišljenja i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, koji ističe da je UPS uvek principijelno za slobodno formiranje cena na tržištu, posebno kada se ograničenje odnosi samo na maloprodaju, a ne i na veletrgovce. On je rekao za "Novosti" da bi evrodizel sada koštao više od 200 dinara i bio bi najskuplji u regionu da država nije smanjila akcize.

CENE VAŽE OD 01.04 DO 08.04.
CENE VAŽE OD 01.04 DO 08.04.foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Inače, u skladu sa Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva će u petak najkasnije do 13 časova, kako i svakog petka, obračunati prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostaviti je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje će najkasnije do 15 časova utvrditi i objaviti najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Do tada će važiti maksimalne cene 197 dinara za litar evrodizela, i 175 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 1. aprila.

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track