03:13

DANAS JE SVETSKI DAN ROMA Miljan OTKRIO da se u Zaječaru proslavlja na POSEBAN NAČIN!

Romi žele da pokažu da su ljudi

DANAS JE SVETSKI DAN ROMA Miljan OTKRIO da se u Zaječaru proslavlja na POSEBAN NAČIN! ZA SVE GRAĐANE SRBIJE IMAJU JEDNU PORUKU

Društvo -

Miljan Rašić iz Društva Roma Zaječar kaže da Romi samo žele da pokažu da su i oni ljudi, i da budu punopravni članovi našeg društva

Svetski dan Roma proglašen je 1990. godine u Poljskoj i od tada do danas romski narod nastoji da ovom prilikom približi lokalnim zajednicama svoju istoriju, kulturu i običaje, ali da takođe iznese probleme sa kojima se suočavaju.

A kako žive Romi u Zaječaru israživala je novinarka Kurir televizije Danica Canić.

- Na teritoriji Zaječara ima oko 2.000 Roma. Ono što je specifično za grad Zaječar je da romska zajednica nije naseljena u nekoj mahali, žive na margini, i žive kao i sav ostali narod - rekao je za televiziju Kurir Miljan Rašić iz Društva Roma Zaječara.

A u Zaječaru se na poseban način ovaj dan obeležava. I to isticanjem romske zastave pored srpske i razgovorom sa građanima.

Miljan Rašić
foto: Kurir televizija

- Ono što je za sam Dan Roma specifično, za 8. aprili, jeste da Društvo Roma želi da obeleži ovaj dan na simboličan način. Želimo da uz razgovor sa našim sugrađanima, sa kojima se srećemo svaki dan porazgovaramo na temu položaja romskog naroda i da vidimo koliko poznaju romsku zajednicu, kako vide romsku zajednicu, i delićemo flajeru. Danas je istaknuta romska zastava. To je jedna simbolika. A sve što želimo je da budemo ravnopravni članovi ovog društva - rekao je za televiziju Kurir Miljan Rašić iz Društva Roma Zaječara.

Društvo Roma Zaječara sprovelo je i niz projekata i aktivnosti za unapređenje života.

- Svi projekti koje imamo imaju za cilj, a to je unapređenje života Roma na teritoriji grada Zaječara. Nažalost, i u 21. veku prisutna je diskriminacija i kršenje ljudskih prava. Imamo platformu za prijavljivanje loših stvari. Želimo da se osvrnemo i kažemo da smo samo ljudi - rekao je za televiziju Kurir Miljan Rašić iz Društva Roma Zaječara.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:37

ROMI PRAVOSLAVCI U SRBIJI DANAS OBELEŽAVAJU SLAVU U ČAST TETKICE BIBIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track