SINONIM HRABROSTI I OTPORA SRPSKIH VOJNIKA: U Kruševcu obeležena godišnjica početka bitke na Košarama (FOTO)
Foto: Grad Kruševac

SINONIM HRABROSTI I OTPORA SRPSKIH VOJNIKA: U Kruševcu obeležena godišnjica početka bitke na Košarama (FOTO)

Društvo -

Danas su položeni venci i cveće na Spomenik braniocima otadžbine 1998-1999. u nekadašnjoj kasarni "Rasina" u Kruševcu, a povodom godišnjice početka velike bitke u širem rejonu karaule Košare.

Ovo je centralna manifestacija obeležavanja Bitke na Košarama u Srbiji, koja je vođena između tadašnje Vojske SRJ sa snagama NATO, terorističke organizacije OVK i Vojskom Albanije, a koja je trajala od 9. aprila do 14. juna 1999. godine.

Košare, Kruševac
foto: Grad Kruševac

Na današnji dan, u tri sata po ponoći, otpočela je artiljerisjka paljba od strane Vojske Albanije, zajedno sa pripadnicima OVK i NATO pakta na položaje pripadnika Vojske SRJ i to je jedna od najžešćih bitaka u agresiji na našu zemlju, koja je trajala 78 dana.

Na strani albanskih separatista bilo je više hiljada naoružanih lica (prema raznim podacima od 2.000 do 10.000) , a srpsku granicu je branilo svega oko 200 vojnika.

Košare, Kruševac
foto: Grad Kruševac

Vence su danas položili ratni konadant 125. moto mehanizovane brigade general major u penziji Dragan Živanović, ratni komandant 53. graničnog bataljona pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, komandant Garnizona u Kruševcu pukovnik Rade Rnjaković, zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović, predstavnici lokalne samouprave, borci 125. motorizovane brigade, čiji su pripadnici učestvovali u borbi na Košarama, pripadnici 53.graničnog bataljona, 58. lake pešadijske brigade i 7. kruševačke pešadijske brigade, porodice stradalih vojnika, podoficira i oficira, predstavnici udruženja boraca i ratnih veterana, političkog i privrednog života grada.

Košare, Kruševac
foto: Grad Kruševac

"Tada je započeta vazdušna operacija sa ciljem da pešadijske snage preko Košara prodru na teritoriji SRJ i naprave upad do Đakovice i nanesu ogromne ljudske i materijalne gubitke vojsci, ali su naši junaci uspeli da sačuvaju granicu i onemoguće taj upad. Želim još jednom da odamo počast i odamo večnu zahvalnost svim pripadnicima vojske, a ukupno ih je 108, koji su dali svoje živote za odbranu otadžbine na prostoru Košara", rekao je između ostalog general Živanović.

Nakon opela i polaganja venaca, svi prisutni obišli su Spomen sobu u kasarni "Car Lazar" gde su se još jednom evocirale uspomene na događaje tokom NATO agresije.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track