Život u studentskom domu najjeftiniji

Prijava do 15. septembra

Život u studentskom domu najjeftiniji

Društvo -
U Srbiji oko 19.000 studenata živi u domovima, a procene su da nedostaje oko 20.000 mesta

BEOGRAD - Od danas do polovine septembra brucoši u Srbiji koji tokom studija žele da stanuju u studentskim domovima mogu da predaju dokumentaciju, a zbog ograničenih kapaciteta i velikog interesovanja, svake godine mnogo mladih ostane bez mesta.

U ustanovi Studentski centar "Beograd" za brucoše je konkurs otvoren do 15. septembra, a za studente ostalih godina do 31. oktobra.

Studenti drugog stepena studija predaju dokumentaciju od 1. oktobra do 5. novembra, objavljeno je na sajtu te ustanove i navedeno da mesta ima za 9.558 akademaca, plus 210 mesta za strane studente koji učestvuju u projektu "Svet u Srbiji".

U Srbiji oko 19.000 studenata živi u domovima, a procene su da nedostaje oko 20.000 mesta, zbog čega su nadležni usvajanjem novih normativa omogućili i privatnim investitorima da grade studentske domove.

U Beogradu je prošle godine brucošima podeljeno oko 1.000 mesta, a konkurisalo je njih oko 2.300.

U Srbiji postoji devet studentskih centara i svaki od njih ima više domova. Tokom jeseni treba da počnu radovi na izgradnji doma u Nišu, koji će biti završen do kraja 2013. i primiće 450 studenata.

Oni koji dobiju mesto u domu, imaju manje izdatke za smeštaj i ishranu, a poslednjih godina je, kako navode u Ministarstvu prosvete, mnogo urađeno na adaptaciji domova, kvalitetu, pa i kategorizaciji objekata.Kada počne studentska godina i akademci se vrate iz svojih mesta, dnevno se, prema procenama, u domovima pripremi do 50.000 obroka, a u ponudi je više od 350 vrsta jela.

U okviru SC "Beograd" postoji 14 domova sa oko 12.000 studenata, od čega se oko 9.500 školuje o trošku budžeta.U domovima je i stotinak studenata iz nesvrstanih zemalja, u okviru projekta "Svet u Srbiji", čije učesnike stipendira Vlada Srbije, a ima i akademaca koji plaćaju ekonomsku cenu smeštaja i ishrane.

Gotovo 90 odsto studenata planira da pre početka nove školske godine promeni mesto boravka i preseli se u neki od univerzitetskih centara, a na vrhu liste želja budućih akademaca se nalaze studentski domovi, pokazala je anketa "Gde ćete živeti tokom studija" sajta Prijemni.infostud. com.

Smeštaj u studentskom domu je najmanji udar na budžet brucoša i njegove porodice. Za smeštaj, kako je navedeno na sajtu, potrebno je izdvojiti od 880 do 1.430 dinara mesečno, zavisno od kategorije doma.Uspeh na prijemnom ispitu za novu generaciju brucoša, akademski prosek za starije studente, ali i materijalne prilike porodice, određuju ko će postati stanar doma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track