NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje preminulih nego juče, povećan broj pacijenata na respiratorima
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje preminulih nego juče, povećan broj pacijenata na respiratorima

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.899 građana od kojih je 1.057 novozaražen.

Preminulo je 7 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 26 obolelih.

kovid presek
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 12.699 građana od kojih je 1.109 bilo novozaraženo. Preminulo je 9 pacijenata, a na respiratorima je bilo 23 obolelih.

Ko treba sada da primi četvrtu dozu, a ko na jesen

Četvrtu dozu je do sada primio određeni broj ljudi i prema rečima lekara, oni su dobro postupili, s druge strane, oni koji su imali nedavno koronu, koji imaju tri pune doze, koji su dobrog opšteg zdravlja, oni mogu i sačekati jesen kada će se, kako se očekuje pojaviti i nove vakcine.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović rešava nedoumicu da li bi trebalo da požurite po svoju drugu buster dozu ili ne morate žuriti.

-Svi koji su do sada primili četvrtu dozu, možemo reći oni su dobro postupili. Dakle, oni su zaštićeni sledećih šest meseci sigurno od moguće pojave ovih dosadašnjih tipova ili sojeva kovida. Ali sada forsirati u aprilu ili maju mesecu četvrtu dozu za svakoga, tu nema mnogo opravdanja, iz više razloga. Dva su osnovna, trend je opadajući prisutan svuda u svetu pa i kod nas. To znači, jedino oni koji su teški bolesnici sa imunodeficijencijom, kod njih ima rezona za četvrtu dozu, na šta će ih verovatno upozoriti i lekar koji ih vodi. Zavisno od oboljenja, tu bi moglo da ima nekog opravdanja. Ostalima u ovom momentu nije nužno jer znamo da je u fokusu ona osetljiva grupa - kaže profesor Tiodorović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

14:44

OVO SU GLAVNI POST KOVID SIMPTOMI KOD DECE! Sve zavisi od imuniteta i uzrasta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track