05:25

ČITAČI BROJILA MOGU DA OTKRIJU UZGAJIVAČNICE MARIHUANE: Stručnjak za kriminologiju objasnio kako se uzgajivači SAMI OTKRIVAJU!

laboratorije cvetaju

ČITAČI BROJILA MOGU DA OTKRIJU UZGAJIVAČNICE MARIHUANE: Stručnjak za kriminologiju objasnio kako se uzgajivači SAMI ODAJU!

Društvo -

Profesor dr Darko Marinković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta istakao je da postoje razni načini na koje se otkrivaju laboratorije marihuane u gradu.

- Ta tema oko uzgajanja marihuane je veoma interesantna u poslednje vreme, jer se ona uglavnom uzgajala napolju. U poslednje vreme sve se više razvijaju veštačke metode uzgajanja marihuane u kućnim uslovima i tajnim laboratorijama gde je moguće nelegalno uzgajati - kaže profesor dr Darko Marinković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Darko Marinković
foto: Kurir televizija

On je dodao da gajenje marihuane ne zahteva nikavo posebno znanje, niti veštine.

- Tu razlikujemo dve laboratorije tih elemenata. Jedne su sofisticirane, u koje se ulaže puno novca, a druge su prizemne gde svak može u saksijama da uzgaja marihuanu - kaže dr Marinković.

U toku je ekspanzija otkrivanja tih ilegalnih laboratorija, navodi prof. dr Darko Marinković.

- U periodu od 2013. do 2019. godine je otkriveno 136 laboratorija za proizvodnju marihuane. Oko deset odsto tih laboratorija bile su sofisticirane, a oko 80 odsto tih uzgajivačnica pripada gradskim i urbanim naseljima, što je interesantno.

Darko Marinković
foto: Kurir televizija

Prema njegovim rečima, laboratorije se otkrivaju operativnom policijskom sarandnjom.

- Interesantno je to da ta proizvodnja marihuane u kućnim uslovima zahteva veliku potrošnju električne energije i vode, tako da ako na nekom brojilu dođe do ogromne potrošnje električne energije i čitači brojila mogli bi da prijave da je nešto sumnjivo i da policija treba da pogleda. Tu su i građani i komšije koje mogu da primete neka sumnjiva lica. Da se osećaju mirisi hemikalija - ističe dr Marinković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:44

OVA VOZILA U SRBIJI IMA DA IDU KAO ALVA! Mnogi vozači će uštedeti, Vlada donela veliku NOVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja