VAŽNO UPUTSTVO ZA PRAZNIKE: Od OVOGA zavisi da li će doći do porasta broja zaraženih KORONOM posle praznika!
Foto: Profimedia/Sergio Agazzi/Shutterstock Editorial

pamet u glavu

VAŽNO UPUTSTVO ZA PRAZNIKE: Od OVOGA zavisi da li će doći do porasta broja zaraženih KORONOM posle praznika!

Društvo -

Danima je broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji u padu, a epidemiološka situacija je sve stabilnija. Iako nošenje maske nije obavezno, lekari upozoravaju da ih treba nositi u zatvorenom prostoru i na okupljanjima s obzirom na to da nam sledi period uskršnjih i prvomajskih praznika i svadbi.

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže za Kurir da od našeg ponašanja zavisi da li može doći do porasta novozaraženih.

Nada Kuljić Kapulica, dr  Nada Kuljić Kapulica
foto: Printscreen

- Ide lepo i toplo vreme, pa ljudi više vremena provode na otvorenom i u prirodi. Problem je što nam se bliži period svadbi i raznih proslava. Na takvim mestima još uvek postoji rizik od zaražavanja i ja sam za to da se u zatvorenom prostoru obavezno nosi maska i drži distanca, koliko je to moguće. Kada smo napolju, maske nam nisu potrebne, ali kada smo u gužvi, obavezno ostaje kao preporuka. Nadam se da će većina nas praznik proslaviti na otvorenom - kaže prof. dr Kuljić Kapulica:

- Ipak, svako je odgovoran za svoje zdravlje, onaj ko oseti bilo kakve simptome koji mogu da ukažu na infekciju kovidom ne treba da ide na okupljanja, već kod lekara i da se testira ukoliko je potrebno.

I epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, nedavno je upozorio da sa koronom još nismo završili.

prof. dr Branislav Tiodorović
foto: Nemanja Nikolić

- Uskrs nosi rizik, ne samo što dolaze naši iz inostranstva već se tada obično održavaju svadbe, okupljanja, što nosi sa sobom visok nivo mogućeg zaražavanja. Da se razumemo, zabrane nema, ali budimo svesni da preporuke postoje, pa ako sumnjate da imate koronu, da imate neki simptom, nemojte ići na proslavu, svadbu, na neki skup - rekao je prof. dr Tiodorović:

- Maj će biti miran, ne treba očekivati nešto posebno. Leto će biti mirno takođe, a na jesen očekujem vakcine prilagođene novim sojevima i apelujem na sve da u svakom slučaju ne zaboravimo na imunizaciju, kako sada, tako i pred jesen i zimu.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track