NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Duplo manje preminulih nego juče, ali danas veći broj novozaraženih
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Duplo manje preminulih nego juče, ali danas veći broj novozaraženih

Društvo -

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.450 građana od kojih je 987 novozaraženih.

Preminula su 3 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 22 obolela.

Korona, korona presek, presek stanja
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 10.567 građana od kojih je 822 bilo novozaraženo. Preminulo je 6 pacijenata, a na respiratorima bilo 20 obolelih.

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno dobio sigurnu specijalizovanu obdukcionu salu, dobijeni su prvi rezultati obdukcija pacijenata koji su bili zaraženi koronom. Rezultati obdukcije su pokazali da su kod preminulih vidljive promene na plućima - zapaljenje pluća, a kod nekih je bilo vidljivo stvaranje tromba u krvnim sudovima ili prisustvo miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića.

Specijalista sudske medicine doc. dr Milenko Bogdanović kaže da ne postoji nijedna metoda u medicini koja može preciznije da utvrdi uzrok smrti i objasni povezanost između uzročnika, to jest infekcije virusom i smrti.

Ciljevi istraživanja

- Kod svih preminulih za koje je u Institutu zaključeno da su umrli od kovida bile su upadljive promene na plućima - zapaljenje pluća, ARDS (akutni respiratorni distres sindrom), a kod određenog broja bilo je vidljivo stvaranje tromba (krvnog ugruška) u krvnim sudovima koje bi se moglo dovesti u vezu s kovidom.

Kod određenog broja umrlih dokazano je prisustvo miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića. U takvim situacijama teško je pouzdano dokazati šta je uzročnik miokarditisa, ali u istraživanjima koja sprovodimo to je jedan od ciljeva - kaže dr Bogdanović za Juronjuz.

Detaljnije o rezultatima obdukcije preminulh od kovida pročitajte OVDE.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track