16:07

Stručnjak za terorizam tvrdi: Brza smrt Irineja i Amfilohija povezana sa teroristima

UŽASNE PRETNJE U SRPSKOJ SVETINJI

ŠOK TEORIJA! DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Ne možemo da isključimo da TERORIZAM ima vezu sa smrću Amfilohija, Irineja i Zukorlića?!

Društvo -

Islamski terorista ostavio je preteću poruku na grobu patrijarha Irineja da će zapaliti Hram Svetog Save, u kom i počiva ovaj poglavar SPC od januara 2021. godine.

Profesor dr Milan Petričković, redovni profesor FPN i stručnjak za terorizam Dževad Galijašević istakli su da su ovakve pretnje velika opasnost za narušavanje stabilnosti na našim prostorima.

Na pitanje novinara jutarnjeg programa Kurir televizije, Gorana Anđelkovića i Olje Lazarević koliko štete mogu naneti ovakve pretnje našoj zemlji, profesor Petričković je istakao da one nikako ne idu u prilog stabilnosti u regionu.

- U svakom slučaju događaji te vrste ne idu u prilog stabilnosti na ovim prostorima. Iza ovoga stoji politika. Ta vrste otkrića je potencijalno dobra, jer službe kontinuirano prate te vrste pretnji - kaže profesor dr Milan Petričković, redovni profesor FPN.

Dževad Galijašević, profesor dr Milan Pteričković
foto: Kurir televizija

Dževad Galijašević istakao je da iza terorizma uvek stoji politička konstrukcija.

- Ima veze, terorizam je uvek politička konstrukcija. Na pitanju terorizma prepliću se ispolitizovana religija i određeni interesi. Islamska država, kao jedan monstruozni projekat, nije centralizovana, već je rasuta po zapadnim zemljama. Preko Frans presa došla je pretnja o terorističkom napadu, u Francuskoj izlazi list islamske države. U Britaniji i Turskoj postoje takođe. Islamska država je instrument geopolitike - kaže Galijašević i dodaje:

- Bez sumnje je ovo opasno. Ovakva situacija nas navodi da preispitamo i utvrdimo kako je došlo do ubrzane smrti najvećih velikodostojnika SPC, patrijarha Irineja, vladike Amfilohija... Kada analiziramo ubrzane smrti i Mumamera Zukorlića i saobraćajne nesreće koje se dešavaju, moramo razmislitI koliko je i da li je u sve ovo uključen određeni teroristički entiet. Da li on deluje na ovim prostorima i koje mere koristi - kaže Galijašević i ističe da je terorizam služi za zastrašivanje naroda zarad političkih ciljeva.

Crkva je veoma bitan faktor stabilnosti i veoma značajan faktor u našem narodu, istakao je prof. dr Milan Petričković.

Dževad Galijašević, profesor dr Milan Pteričković
foto: Kurir televizija

- Ljudi su veoma prijemčivi u smislu te ukorenje vezanosti za crkvu i zajednicu. Bila je rezolucija evropskog parlamenta gde se dovodi u pitanje stav SPC prema Rusiji. Imamo vrlo značajnu činjenicu da se vrše određeni pritisci. Iza toga se krije ne samo islamski fundamentalizam, već određeni projekat političke prirode.

Šifrovane poruke ostavljene u Hramu Svetog Save su bez sumnje opasne, a kontinuirano nestajanje srpskih pravoslavnih crkava vodi ka nestajanju srpskog naroda, istakao je profesor Petričković.

- U pogromu koji se desio na Kosmetu stradale su svetinje, jer su one svedočanstvo postojanja srpskog naroda na tim prostorima. Pravoslavlje je beočug raspoznatljivosti naše kulture. Postoje glasnogovornici u našoj zemlji koji govore protiv pravoslavlja. Pravoslavlje je naša suština, ako ono nestane, nestajemo i mi. Nije slučajno što je uništeno više od 130 srpskih svetinja. Sve najlepše svetske kultre nestale su pod zapadnom kulturom i nije ni čudo što postoje teoretičari koji nju svrstavaju u rušilačku - istakao je dr Petričković.

Dževad Galijašević, profesor dr Milan Pteričković
foto: Kurir televizija

Datumi koje je islamski ekstremista ostavio zapisane i te kako imaju značenje. Jedan od njih je 15. april 2019. godine, dan kada je zapaljena katrdrala Notr Dam u Parizu i 11. septembar kada su zapaljene kule bliznakinje u Americi, a Galijašević je istakao da je to važna poruka.

- Celokupno jedinstvo srpskog naroda iskazano je kroz SPC. Ono što je važno istaći, nikada iza ovakvih poruka ne stoje islamske verske zajednice. Uvek treba prepoznavati koliko zapadne zemlje stoje iza ovakvih projekata da bi nanele što veću štetu između hrišćana i muslimana - naveo je Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:19

TEOLOG STOJKOVIĆ: Crkva je za uvođenje Zakona o šundu i kiču

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track