NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Veći broj preminulih i pacijenata na respiratoru
Foto: Covid 19.rs, Shutterstock

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Veći broj preminulih i pacijenata na respiratoru

Društvo -

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.560 građana od kojih je 977 novozaraženih.

Preminula su 5 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 26 obolela.

presek stanja, korona presek, korona
foto: Covid 19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 10.500 građana od kojih je 921 bilo novozaraženih. Preminula su 4 pacijenta, a na respiratorima je bilo 22 obolelih.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, nedavno je upozorio da sa koronom još nismo završili.

- Uskrs nosi rizik, ne samo što dolaze naši iz inostranstva već se tada obično održavaju svadbe, okupljanja, što nosi sa sobom visok nivo mogućeg zaražavanja. Da se razumemo, zabrane nema, ali budimo svesni da preporuke postoje, pa ako sumnjate da imate koronu, da imate neki simptom, nemojte ići na proslavu, svadbu, na neki skup - rekao je prof. dr Tiodorović:

Prim. dr Radoslav Radosavljević, specijalista patolog, otkrio je da je obdukcijom pacijenata preminulih od virusa korona ustanovljeno da je viđena promena na skoro svim sistemima organa u organizmu, ali je dodao i da se usled kovida dešavala intercelularna destrukcija.

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno dobio sigurnu specijalizovanu obdukcionu salu, dobijeni su prvi rezultati obdukcija pacijenata koji su bili zaraženi koronom.

Rezultati obdukcije su pokazali da su kod preminulih vidljive promene na plućima - zapaljenje pluća, a kod nekih je bilo vidljivo stvaranje tromba u krvnim sudovima ili prisustvo miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića. Iz Instituta za sudsku medicinu objasnili su da se ne rade ciljane obdukcije preminulih od kovida, već se svako telo koje je upućeno na obdukciju testira i tako utvrđuje da je preminuli bio pozitivan na virus korona.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track