CIGLE PRETE DA NAS UBIJU ZBOG RADOVA NA VRHU ZGRADE U CENTRU BEOGRADA: Dečaku na tom mestu 2013. pala CIGLA, UMALO GA NIJE UBILA
zgrada u Palmotićevoj, Foto: Foto Kurir

STREPNJA

CIGLE PRETE DA NAS UBIJU ZBOG RADOVA NA VRHU ZGRADE U CENTRU BEOGRADA: Dečaku na tom mestu 2013. pala CIGLA, UMALO GA NIJE UBILA

Društvo -

Građani koji žive na uglu Palmotićeve i Koste Jovanovića zabrinuti jer s fasade sada pada grumenje maltera na ulicu i podsećaju da su 2013. pale dve cigle pored tada dvogodišnjeg dečaka

U Palmotićevoj ulici kod broja 16 u centru Beograda nakon osam i po godina ponovo su započeti radovi na vrhu zgrade s čije fasade su 2013. godine pale dve cigle i umalo nisu ubile tada dvogodišnjeg dečaka i njegovog oca koji su tuda prolazili.

Stanari iz susednog dvorišta su zabrinuti zbog bušenja i radova zbog kojih sa cele stare fasade otpada grumenje maltera, pa čak i cigle, koje mogu da ubiju decu i prolaznike.

zgrada, Palmotićeva
foto: Ana Paunković

Kažu da je građevinska inspekcija posle tog incidenta 2013. donela rešenje kojim je obustavljena gradnja, ali pre dva dana vlasnici stana na poslednjem spratu nastavili su radove. Branka Conić, majka dečaka koji je tada pukom srećom preživeo, a koja živi na uglu Palmotićeve i Koste Jovanovića, kaže za Kurir da ova zgrada opet predstavlja ozbiljnu životnu opasnost za komšije koji pored tog zida svakodnevno prolaze.

zgrada, Palmotićeva
foto: Ana Paunković

- U sredu ujutru nas je probudio zvuk bušilice i prašina koja je izlazila iz otvorenih prozora. U naše dvorište je već palo nekoliko krupnijih komada kamenja s fasade, a kada taj malter padne s visine od 20 metara, i te kako može da povredi čoveka. Iako poslednjih osam godina živimo u strahu da se na stanare i decu ponovo ne obruši cigla s nelegalnog gradilišta, utehu nam je davala činjenica da su, posle pada dve cigle, kada moje dete i muž zamalo nisu izgubili život, radovi obustavljeni nalogom inspektora i gradilište je zapečaćeno.

zgrada, Palmotićeva
foto: Ana Paunković

Međutim, neko se usudio da ovo gradilište ponovo pokrene misleći da je prošlo dovoljno vremena i da je trauma koju smo preživeli daleko iza nas. Time su najgrublje ugroženi životi stanara i velikog broja dece oko ove zgrade - tvrdi zabrinuta Conićeva:

- Šokantno je i bezosećajno da neko ponovo pokušava nešto da radi iako mu je država već jednom stopirala. Poslednjih osam godina svakodnevno gledamo dve rupe na zidu preko puta kuće koje nas podsećaju na traumu iz 2013, koja traje i dan-danas. Strašno je to što neko u današnje vreme radi nešto na divlje u centru grada i 20 metara iznad zemlje izbija cigle.

zgrada, Palmotićeva
foto: Ana Paunković

Juče smo uputili tužbu izvođačima radova i očekujemo zaštitu nadležnih institucija i trajnu obustavu radova, a nadamo se i obnovu ove fasade, koja je potpuno ogoljena.

Sećanje

Dete je moglo da mi strada

Branka Conić kaže da je njen dečak sada veliki, ali da mu je ostala trauma iz detinjstva kada je cigla mogla da ga ubije:

zgrada, Palmotićeva
foto: Ana Paunković

- Tog dana sam sedela u kući kad se odjednom začuo prasak. Istrčala sam na terasu i videla sina i muža, koji je imao ogrebotinu na licu. Cigla ga je okrznula i pala tik pored njih dok su izlazili u park. Tada je bila obaveštena i policija.

Žena za koju su nam komšije rekle da je vlasnica stana u kojem se izvode radovi nije htela da potvrdi za Kurir da je ona vlasnik niti da kaže kakvi radovi se izvode.

Sekretarijat za inspekcijske poslove

Vršimo svakodnevni nadzor nad objektom

Kurir je kontaktirao sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove, koji je 20. aprila na osnovu primljenih prijava građana izvršio inspekcijski nadzor u stanu na četvrtom spratu stambene zgrade:

- Građevinski inspektor je utvrdio da se na navedenoj adresi ne izvode građevinski radovi već su zatečena lica koja su čistila stan, koji je u stanju u kakvom je ostavljen nakon građevinskih radova izvođenih 2013. Imajući u vidu da prilikom uviđaja na licu mesta nije zatečeno izvođenje radova, kao ni pripremni radovi, građevinski inspektor nema osnov za preduzimanje mera. Građevinski inspektori i ovlašćena lica Sekretarijata svakodnevno vrše nadzor nad navedenim objektom, kao i nad većim brojem gradilišta na teritoriji Beograda.

- Kad sam u sredu čula komšije u dvorištu kako se bune zbog radova, i sama sam otišla do dvorišta i upitala kakav problem postoji. Komšijama sam lepo objasnila šta se radi i da nema razloga za paniku i brigu - kratko nam je rekla.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track