PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Proizvodi malih dobavljača kandidati za Čuvarkuće
Foto: Privredna Komora Srbije

Naglasak na domaćim proizvodima

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Proizvodi malih dobavljača kandidati za Čuvarkuće

Društvo -

U vreme praznika posebno je važno da naglasimo značaj kupovine domaćih proizvoda, jer kupujući čuvarkuću, trostruko više sredstava ostaje u budžetu, saopštila je Privredna komora Srbije.

“U vreme praznika posebno je važno da naglasimo značaj kupovine domaćih proizvoda, jer kupujući čuvarkuću, trostruko više sredstava ostaje u budžetu. “Slikovito rečeno, tri dinara ostaje više u Srbiji kada kupimo Čuvarkuću, a jedan dinar kada se odlučimo za neki drugi proizvod. Od ta tri dinara razlike finansira se naše školstvo, zdravstvo…”, objasnio je Žarko Malinović sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije koji je obavio pretprazničnu kupovinu čuvarkuća.

PKS navodi da Super Vero od prvog dana podržava projekat Stvarano u Srbiji, i da će kandidovati žig Čuvarkuću čitav niz proizvoda, a najpre određene kategorije pakovanog mesa i mlečnih proizvoda malih proizvođača sa kojima sarađuje, najavljeno je danas prilikom promocije akcije u tom trgovinskom lancu na Novom Beogradu.

Čuvarkuća
foto: Privredna Komora Srbije

Kako je istakao, žig Čuvarkuća nije samo znak porekla nego je i potvrda kvaliteta, a o proizvodima sude eksperti iz naučne zajednice, koji analiziraju poreklo, sastav i kvalitet, na osnovu čega odlučuje Savet za dodelu žiga.

Ovaj projekat nije trenutna potreba da se promovišu domaći proizvodi, nego je dugoročna strategija unapređenja svesti potrošača da kupovinom kvalitetnih domaćih proizvoda jačaju ekonomiju zemlje.

“Nama je veoma važno što mali proizvođač, i sa Peštera i sa Stare planine, ima mogućnost da svoje proizvode ponudi velikom tržištu Beograda kroz jedan ovako organizovan sistem i u saradnji sa stabilnim, dugoročnim partnerom kao što je Super Vero, jer mu to daje sigurnost da može da nastavi da se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, planira poslovanje i plasman”, ukazao je Malinović.

„Grčki trgovinski lanac podržava male proizvođače iz Srbije i sa ponosom ističe srpske proizvode“, rekao je generalni drektor "Veropulosa" za Srbiju Mark Ernest Garofani.

„Mi smo jedan od retkih trgovinskih lanaca koji idu u susret proizvođačima i upoznajemo ih. Nedavno smo bili na Pešterskoj visoravni kako bismo podržali proizvođače iz tog kraja, između ostalog i kroz uključivanje u akciju „Čuvarkuća“. Pružanje podrške je naša misija i smatramo da je to od velike važnosti za razvoj naše privrede jer smo svi smo u obavezi da čuvamo proizvodnju, znanje i umeće naše zemlje“, rekao je Garofoni.

Dodaje da je u prodajnim objektima ovog lanca oko 95 odsto svežih proizvoda iz Srbije.

Ivan Franelić iz mesare Ramez, koja je dobavljač crvenog mesa, ukazao je na značaj saradnje malih firmi sa velikim trgovinskim lancima, kao ozbiljno organizovanim sistemima. „Mi smo karika između proizvođača hrane u Srbiji i oslanjamo se na male farme na teritoriji Banata, Bačke i Srema, koje imaju kvalitetno meso i kontinuiranu proizvodnju“, rekao je Franelić.

Željko Lazić iz kompanije Žitostok, dobavljača živinskim mesom, koji kompletnu proizvodnju obavljaju u Srbiji, najavio je da će zajedno sa ovim trgovisnkim lancem aplicirati za žig Čuvarkuća.

Državna sekretarka Jelena Blagojević podsetila je ovom prilikom na obavezu označavanja mesa oznakom Poreklom iz Srbije“ u skladu sanovim pravilnikom Ministarstva i ocenila je da je u Super Veru ispoštovana procedura obeležavanja.

(Kurir.rs / PKS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track