DOMAĆICE VERUJU DA JAJE KOJE UKRASE NA VELIKI PETAK IMA SVOJU SIMBOLIKU! Evo koju travku stave ako u kući imaju NEUDATU DEVOJKU
Foto: Shutterstock

TRADICIJA I OBIČAJI NA VELIKI PETAK

DOMAĆICE VERUJU DA JAJE KOJE UKRASE NA VELIKI PETAK IMA SVOJU SIMBOLIKU! Evo koju travku stave ako u kući imaju NEUDATU DEVOJKU

Društvo -

Stavljamo travku devojačko srce ako u porodici ima neudatih devojaka, a detelina je simbol sreće: (FOTO)

Veliki petak je dan kad skoro svi pravoslavni vernici farbaju jaja u znak sećanja na Hristovo stradanje. I dok se u gradovima uveliko šaraju raznoraznim tehnikama i modernim bojama u sprskim selima sačuvali su se stari običaji.

„Koriste se biljke koje smo pripremili prethodnih dana. Maslačak da jaja budu žućkasta, kopriva da vuku na zeleno i neizbežna lukovina, koju smo skupljali mesecima unazad kako bi jaja imala jaku i lepu boju“, kaže Milica Stanisavljević.

Domaćice veruju da svaka biljka kojom ukrase jaje simboliše napredak u kući i zdravlje članova porodice.

„Stavljamo travku devojačko srce ako u porodici ima neudatih devojaka, pa za njihovu sreću, ali neizbežna je i detelina kao univerzalni simbol sreće“, rekla je Milica.

Prvo ofarbano jaje naziva se čuvarkuća i dok se danas farbaju nova, ono završi u zemlji nekog cvećnjaka. Veruje se da najjača jaja nosi posebna vrsta kokoške – misirka, ali da je do njih teško doći jer ih vrlo dobro krije.

Meštani čačanskih sela, vrlo često jaja ne kupuju u prodavnicima jer gotovo svi u svojim dvorištima imaju po nekoliko kokošaka, koje daju zdrave domaće proizvode.

„Sve zavisi kako ih hranite, one jedu isključivo biljnu hranu. Koncentrat, ječam, zob i pšenicu, samo je bitno da im ne dajete soli, jer tada nećete imati ni kokošku, ni jaje“, rekao je Slobodan Vasilijević.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track