VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Sastradavamo sa svim ljudima sveta gledajući kako se sukobi širom vaseljene produbljuju!
Foto: SPC

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama

VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Sastradavamo sa svim ljudima sveta gledajući kako se sukobi širom vaseljene produbljuju!

Društvo -

Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje!

Osećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama, poručio je njegova svetost patrijarh Porfirije u vaskršnjoj poslanici.

Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju, rekao je Porfirije.

Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga deco duhovna, jer smo pozvani da svedočimo živoga Boga u svetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja, naglasio je patrijarh i dodao da je osećaj odgovornosti posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu.

Dok se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovek, upozorio je srpski patrijarh.

Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini, upitao je patrijarh.

Uskrs, Vaskrs, Hram Svetog Save, Episkop marčanski Sava
foto: Beta/Miloš Miškov

Kako ćemo zapevati pashalnu pesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutešnih, upitao je on.

Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos čije Carstvo nije od ovoga sveta – jer "kad bi bilo od ovoga sveta carstvo moje", kako je Spasitelj bio rekao Pilatu, "sluge moje bi se borile da ne budem predan Judejcima; ali carstvo moje nije odavde", navodi se u poslanici.

Patrijarh Porfirije navodi da prizor neukrotivog čoveka koji je živeo u grobovima i danonoćno se tukao kamenjem oslikava tragično stanje mnogih pod rimskom vlašću i povezuje sve prošle, sadašnje i buduće žrtve globalnih sukoba koje su bez Hrista, pre ili kasnije, osuđene na samouništenje.

Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i to je blagovest spasenja. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i tom snagom ustajemo za život večni. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i zato bez razlike činimo svakome od "ovih najmanjih“ u njihovoj potrebi, rekao je patrijarh.

Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta, ponovio je Porfirije i zato zagrlimo drugoga kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao Njegovi.

Budimo, takođe, svesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svesti i prigušene savesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju. Vreme provoditi u ubeđenju da se virtuelnim svetom nezdravog umišljanja i konzumacijom aterijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode, istakao je Porfirije.

Uskrs, Vaskrs, Hram Svetog Save, Episkop marčanski Sava
foto: Beta/Miloš Miškov

U svetu koji odbija da bude zakvašen svetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrsenje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti, ocenio je patrijarh.

Neka nas, poziva poglavar SPC, od toga sačuva duboka vernost krsno-vaskrsnoj sudbini našeg svetosavskog, srpskog naroda, i neka nas ka večnom smislu vodi naše novozavetno, kosovsko opredeljenje.

Zemaljsko je za maleno carstvo, a nebesko uvek i doveka!

Besmrtna dela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadžbini pokazali su u proteklim mesecima mnogi naši lekari, zdravstveni radnici i brojni drugi ljudi koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima, podsetio je Porfirije.

U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve našim sestrama i braći u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, dodao je patrijarh Porfirije.

Posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada, istakao je poglavar SPC.

Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakome mestu gde živite. Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osenjen snagom radosne pesme: "Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova!", rekao je patrijarh.

Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni! Sa ovim željama i molitvama Vaskrslome Gospodu Hristu želimo vam svako istinsko dobro i pozdravljamo vas najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse — Vaistinu vaskrse, zaključio je patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track