OVOJ NAŠOJ POZNATOJ MANEKENKI PREDAK JE SRPSKI GENIJE NIKOLA TESLA Dođe joj deda-stric! Njih 2 su njegovi jedini živi potomci FOTO
Foto: Profimedia, Shutterstock

OVOJ NAŠOJ POZNATOJ MANEKENKI PREDAK JE SRPSKI GENIJE NIKOLA TESLA Dođe joj deda-stric! Njih 2 su njegovi jedini živi potomci FOTO

Društvo -

BEOGRAD - Slađana Tesla, naša proslavljena manekenka, intrigira javnost zbog svog slavnog prezimena.

Jedan od najcenjenijih naučnika u istoriji i najpoznatiji Srbin Nikola Tesla je njen dalji deda-stric.

Slađana kaže da je ponosna na svoje prezime i svog slavnog pretka te da joj mnogi kažu da podseća na Nikolu jer ima, kako kaže, "koščato lice, nepravilan profil i prodoran pogled...", istakla je ona jednom prilikom za "Hello".

OVE 2 DAME SU JEDINI ŽIVI POTOMCI NIKOLE TESLE: Jedna je naša poznata manekenka, dok druga vodi potpuno drugačiji život!

Ono što je Slađanu izdvajalo su neverovatne oči i i beskrajna harizma i šarm, zahvaljujući kojima je ostvarila saradnju s modnim kućama Vivijen Vestvud i Valentino.

Pored nje tu je i Jelena Mandić. Teslin ujak njen je čukundeda, a ona živi u Čikagu i često posećuje Srbiju, kako bi istraživala našu kulturu...

Pokušala sam da objasnim ljudima koliko je Tesla bio značajan i da smo u srodstvu, ali ta činjenica tamo ne menja mnogo stvari, rekla je Mandićeva za Kurir pre 9 godina kada je prvi put došla u Srbiju.

Podsetimo, ona je 2013, kada je imala 22 godine, došla iz Čikaga u Srbiju gde je u tom trenutku već mesec dana boravila u zemlji porekla i istraživala srpsku kulturu, upoznavala ljude i mesta, kojima je oduševljena, ponosi se svojim poreklom i trudi se da sazna što više o svom pretku.

Nikola Tesla
foto: Profimedia, Shutterstock

Mandićeva je prvi put 2013. godine posetila Srbiju o kojoj je toliko maštala, nije krila oduševljenje i, kako je tada rekla, ostala bi rado ovde, pisao je Kurir te 2013. godine.

Evo šta je tada rekla...

- Ovde su ljudi mnogo opušteniji nego u Americi. Druže se, ljubazni su i nisu toliko opterećeni poslom. U Americi je svima posao na prvom mestu, mnogo više se radi, a socijalni život dolazi tek posle svih završenih obaveza. Mnogo mi se sviđa Beograd, i rado bih ostala ovde - kaže Mandićeva, i dodaje kako je posetila Muzej Nikole Tesle, kojim je oduševljena.

Ponosna je zbog činjenice da je u srodstvu sa Teslom, iako, kako kaže, Amerikanci ne pridaju mnogo važnosti i poštovanja tome.

- Žao mi je što Amerikanci ne pridaju mnogo značaja Teslinim dostignućima, i što nisu svesni činjenice da ništa od ovog danas ne bi imali da nije bilo njega. Pokušala sam da objasnim ljudima koliko je Tesla bio značajan i da smo u srodstvu, ali ta činjenica tamo ne menja mnogo stvari - priča Mandićeva, i smatra da se u Tesla u Srbiji mnogo više poštuje.

- Majka Nikole Tesle je imala sedmoro braće i sestara. Jedan od njih je bio Trivan koji je moj čukundeda. Ponosna sam na svoje poreklo, trudim se svakog dana da istražim nešto novo o njemu, i celog života ću to raditi - objašnjava Jelena, koja polako uči i srpski jezik..Najvaljuje da će doći i sledeće godine.- Volela bih da mogu češće da dolazim. Posetila sam Skadarliju i još neka tradicionalna mesta i oduševljena sam. Ostatak vremena u Beogradu ću takođe posvetiti upoznavanju srpskih vrednosti - završava Mandićeva.

Jelena je tada studirala medije, komunikaciju i menadžment na jednom univerzitetu u Milvokiju i radila u velikoj korporaciji “Grainger”. Zbog studija i posla ne može češće da dolazi u Srbiju, ali obećava da će sledeće godine na leto opet doći.., ispričala je te 2013. za Kurir.

Kurir.rs/Hello

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track