DANAS SE NA GROBLJE NOSI CRVENO JAJE KOJE NE SME DA SE ŠARA Narodna verovanja i običaji na Pobusani ponedeljak ili Vaskrs za mrtve
Foto: Shutterstock

Prvi dan posle Tomine nedelje je Pobusani ponedeljak

DANAS SE NA GROBLJE NOSI CRVENO JAJE KOJE NE SME DA SE ŠARA Narodna verovanja i običaji na Pobusani ponedeljak ili Vaskrs za mrtve

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva obeležava Pobusani ponedeljak, odnosno "Vaskrs za mrtve", dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja.

Prvi dan posle Tomine nedelje je Pobusani ponedeljak. Običaj je na današnji dan pobusati, odnosno urediti i od korova očistiti busenje na grobovima, po čemu je ovaj ponedeljak i dobio ime.

Oni koji danas izlaze na grobove stavljaju obojena jaja, uz pozdrav: "Hristos vaskrse", čime se radost najvećeg hrišćanskog praznika prenosi i na one koji više nisu sa nama. Zato se ovaj dan zove i "Vaskrs za mrtve", objavio je RTS.

U većini mesta jaja se boje posebno ovoga jutra, obavezno u crvenu boju i bez šara.

Ponegde se iznose jaja od Vaskrsa, ponegde obojena na Svetli petak.

U nekim krajevima jaja se i tucaju o spomenik. Pretpostavlja se da je obeležavanje Pobusanog ponedeljka preuzeto od Rusa, kod kojih se zove Radonjica. Kod nas nosi još i naziv "Ružičalo", po običaju bratimljenja mladih.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track