ITALIJA UVODI PRAVILO ZBOG KOG BI U SRBIJI ODMAH IZBILA TUČA! Kod nas se pobiju već na svadbi, mogu misliti u porodilištu (ANKETA)
Foto: Profimedia

šta bi bilo kod nas

ITALIJA UVODI PRAVILO ZBOG KOG BI U SRBIJI ODMAH IZBILA TUČA! Kod nas se pobiju već na svadbi, mogu misliti u porodilištu (ANKETA)

Društvo -

BEOGRAD - Bebama se više neće automatski davati prezime oca. Umesto toga, sem ako se roditelji ne dogovore drugačije, beba će dobijati i očevo i majčino prezime. Tako će, kako prenose mediji, ubuduće biti u Italiji.

Da li je to dobro za ravnopravnost žena i muškaraca? I da li je dobro za bebu? Treba li takav zakon doneti i u Srbiji?

mlada, mladoženja, ljuta mlada, venčanje
foto: Shutterstock

- Nije zakon još, to je odluka Ustavnog suda Italije. To znači da je protivustavna odluka dosadašnja da se odmah pripisuje očevo prezime. Sada će parlament pratiti tu odluku Ustavnog suda", rekla je na početku razgovora za B92 advokatica Irena Čučilović i dodala: "Tu odluku pozdravljam."

beba, bebe, porodilište
foto: Shutterstock

Sociološkinja Jelena Riznić iz mreže "Ženska solidarnost" rekla je da ovakva odluka u Srbiji neće biti doneta u skorijoj budućnosti.

matičar
foto: Profimedia

"Mogu samo da zamislim. Često dolazi do svađa i tuča na venčanjima, ne mogu da zamislim šta bi bilo oko deteta. Pretpostavljam da bi bilo dosta burno. To nije vanzemaljska praksa.

Na primer na španskom govornom području, nasleđuju se oba prezimena, i majke i oca.

Od 15. veka je postojala praksa da deca nasleđuju prezimena majke ili bake", rekla je i dodala: "Ne mogu da zamislim u bližoj budućnosti. Volela bih da razmišljamo o alternativama. Ne vidim zašto ne bi bilo dobro za bebu."

Međutim, smatra da bi za ženu to moglo da bude od velike važnosti, jer je ipak majka najbitnija figura u životu deteta. "Verujem da bi na simboličnom nivou ima nekog značenja za ženu", rekla je ona.

Matičar, Venčanje, Mladenci
foto: Profimedia

Kakva je situacija kod nas?

"Kod nas roditelji mogu da biraju prezime na rođenju", rekla je Čučilović objašnjavajući da roditelji treba da se dogovore o prezimenu deteta. Dodala je da kod nas postoji mogućnost i kasnijeg menjanja ličnog imena, koje uključuje ime i prezime.

"Kod nas postoji mogućnost menjanja ličnog imena, zakonom nije isključeno. Ali ovde je ključnije kako se određuje detetovo prezime. Imate opciju da birate, roditelji da se dogovore", rekla je ona i dodala: "Naš zakon je veoma liberalan, samo dva ograničenja - prvo prezime jednog ili oba roditelja, a drugo je da sva zajednička deca moraju imati isto prezime."

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track