23 GODINE, MILIONI SE RODE, A NIKO... Reči sina stradalog heroja pilota Pavlovića U PAR REČI OPISAO PONOS ZBOG OČEVOG PODVIGA
Nemanja se diči svojim ocem Milenkom, Foto: Privatna Arhiva

NA DANAŠNJI DAN

23 GODINE, MILIONI SE RODE, A NIKO... Reči sina stradalog heroja pilota Pavlovića U PAR REČI OPISAO PONOS ZBOG OČEVOG PODVIGA

Društvo -

Sećanje na oca najviše čuva njegov sin Nemanja Pavlović

Od herojske pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačkog avijacijskog puka, koji je 4. maja 1999. poleteo sam u susretu gomili lovaca F-16 koji su kidisali na tadašnju SR Jugoslaviju navršene su danas 23 godine.

Sećanje na njega ne bledi jer je u istoriju ušao kao jedan od najvećih heroja koja je Srbija imala i koje pamti iz te strašne 1999. godine.

Sećanje na oca najviše čuva njegov sin Nemanja Pavlović.

Ranije je govorio za Kurir o očevom stradanju, koje se desilo kada je bio mali dečak, kao i da se igrao u trenutku kada mu je tata poginuo.

On na Fejsbuku povremeno čuva sećanje na njega.

Povodom njegove godišnjice stradanja, kratko je napisao:

- Te iste večeri, 4. maja 1999. oglasio se Antun Tus na kanalu Hrvatske televizije, bivši komandant RV i PVO Jugoslovenske narodne armije u bivšoj SFRJ, rekavši: ''Pogibijom pilota Pavlovića, kojeg sam dobro poznavao, Vojska Jugoslavije je izgubila najboljeg pilota i oficira izvanrednih mogućnosti, sa kojim bi se, siguran sam, ponosila svaka avijacija u svetu da ga je imala u svojim redovima''.

U sledećem statusu je napisao:

- 23 godine, milioni se rode, a da nemaju takvog oca....

Nemanja i Milenko Pavlović
foto: Privatna arhiva

Podsetimo, Pavlović je u to vreme bio je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, a poginuo je u avionu "mig 29" u borbi sa višestruko nadmoćnijim protivnikom.

Naime, tog 4. maja 1999. godine, kada je stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, dežurao je na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Odmah je pozvao svog zamenika i naredio mu da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti. Samo 10 minuta nakon poziva, Milenko je bio na pisti aerodroma u Batajnici.

Prišao je „migu 29" i iz kokpita izvukao mladog kolegu uz reči: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

O njegovoj pogibiji iste večeri pisali su svi mediji.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video:

00:32

Obeležava se 23. godišnjica NATO agresije nad Srbijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track