TITO UMRO PRE 42 GODINE, A MNOGI I DANAS PLAČU: Nikola (94) na grobu otkrio šta mu je rekao Josip Broz SAD SAM SE OPROSTIO ZAUVEK
Foto: Profimedia

godišnjica

TITO UMRO PRE 42 GODINE, A MNOGI I DANAS PLAČU: Nikola (94) na grobu otkrio šta mu je rekao Josip Broz SAD SAM SE OPROSTIO ZAUVEK

Društvo -

Poštovaoci lika i dela doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita obeležili su danas godišnjicu njegove smrti.

Već u osam ujutru više stotina građana okupilo se ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu u čijem kompleksu se nalazi Kuća cveća gde su sahranjeni drug Tito i njegova supruga Jovanka.

Najstariji među njima je sigurno deka Nikola Đurić (94) koji je oslanjajući se na drveni štap strpljivo čekao u redu da oda počast maršalu Titu.

Deka Nikola se priseća reči koje mu je uputio komandant Jugoslovenske narodne armije zbog kojih, kako kaže, i dan-danas zaplače.

- Prošle su četrdeset dve godine kako nas je drug Tito napustio. Nijednu godišnjicu njegove smrti nisam propustio. Radni vek sam proveo kao poljoprivrednik, a iako je to težak posao, u vreme Tita se nisam žalio. Porodica se bunila kad sam rekao da ću i ove godine posetiti Titov grob pošto sam star i bolestan, ali šta ako umrem? Sad sam se oprostio od njega zauvek jer sledeće godine me sigurno neće biti - reka je deka Nikola.

Prisetio se i ragovora sa Titom.

- Tito je dolazio u moje rodno selo u Vojvodini. Imao sam priliku da ga upoznam. Bio je to velikan nad velikanima, srčan i dobar čovek, naoko strog, ali u stvari jako duhovit. Kada sam ga pitao šta će biti sa radnicima fabrike koja se gasila, potapšao me je po ramenu i rekao: "Druže Nikola, dok sam živ, živećeš i ti. Nemoj da brineš". Eh, moj Tito, davao nam je i šakom i kapom, takav se ne rađa - priča deka Nikola.

Kad bi ovo posmatrali kroz prizmu današnje životne istine, mogli bi se našaliti i rekli da ga je Tito slagao, jer Broz je umro 1980. a deka Nikola i danas živi i diše punim plućima.

(Kurir.rs/Objektiv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track