05:00

TEK ĆE ZLOČINI OVK DA ISPLIVAJU Šainović ispričao NEVEROVATNO JEZIVU priču o nastanku terorističke OVK, a OVO IM JE GLAVNO GESLO

zločini ovk nad srbima i albancima

SRBIJA ĆE TEK DA SAZNA ZA ZLOČINE Šainović ispričao JEZIVU priču o nastanku terorističke OVK, a OVO JE BILO GLAVNO GESLO TERORISTA

Društvo -

Nekadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović ispričao je kako je nastala terorističko-zločinačka organizacija tzv. OVK, dok je Anđelković rekao da će zločini ove terorističke organizacije tek da isplivaju

Proširena je optužnica protiv Hašima Tačija i tri lidera tzv. OVK-a za zločine počinjene u Suvoj Reci i Gnjilanu. Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

ovk, svedok, svedočenje
foto: Profimedia, Kurir

Nabrojani se terete za ubistva, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja. Izmenjena verzija optužnice uključuje i ubistva koja su pripadnici OVK-a počinili u Budakovu i Semetištu od 4. jula 1998. godine do 29. aprila 1999. godine. Tači i ostali se od više od dve godine nalaze u pritvoru Specijalnog suda u Ševeningenu.

Tači, Buš
foto: Youtube Printscreen

Gosti Kurir televizije koji su govorili na ovu temu bili su bivši predsednik izvršnog veća za KiM Zoran Andjelković, nekadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović.

Tužilac Džek Smit je u novu optužnicu uvrstio i nekoliko zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri tzv. OVK. Nova optužnica je manje poverljiva i ima manje uređenih delova.

- Kao što vidite oni su optuženi ovde zbog komandne odgovornosti. Ko su izvrioci je pitanje koje bi moglo da sledi posle izvršenja ovog procesa. Manje je važno kada će proces početi, mnogo je važnije da proces traje, da se povećavaju materijalni dokazi, da se proširuje optužnica. Važno je da se opužnica proširila na Kosovsko Pomoravlje, naravno i na Suvu Reku. Mislim da se u našoj javnosti sve ovo malo zanemarilo. A naravno istražitelji su radili odmah svoj posao i 1999. godine i 2.000. Ovde je bilo pitanje političke odluke. Voleo bih da oni odgovaraju za srpske žrtve, ali je jasno da je teže doći do svedoka, a albanske porodice su velike, tačno se zna i koga su teroristi OVK ubili, kidnapovali i odveli. Mnogi zločini terorističke OVK će se tek pojaviti - bivši predsednik izvršnog veća za KiM Zoran Andjelković.

Nekadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović ispričao je kako je nastala terorističko-zločinačka organizacija tzv. OVK.

- Ovo što sad izlazi na videlo, sve je poznato od prvog dana pojave OVK. Njihovo političko jezgro jedna mala partija u vreme Ibrahima Rugove koja je među Albancima imala nekih 4,5% podrške, zvala se marksističko-lenjinistička partija Albanije. To je bila Staljinistička organizacija Enver Hodžine Albanije, 50 godina posle smrti. Njih su Amerikanci uzeli za svoje saveznike. Njih su upotrebili da ovladaju Kosovom na Staljinistički način - ko god ti se suprtotstavi -ubiješ ga - rekao je za televiziju Kurir nekadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:37

NEKOME SU RUKE KRVAVE: KARLI DEL PONTE ILI BRAMERCU Lukić OTKRIVA Svedoci zločina tzv. OVK nad Srbima postoje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja