PROSLAVE MATURE NA JUGU 3 PUTA JEFTINIJE NEGO U BEOGRADU: Roditelji pozajmljuju novac, dižu kredit, deca hoće markirane stvari
Foto: Shutterstock

cene skoro kao za letovanje

PROSLAVE MATURE NA JUGU 3 PUTA JEFTINIJE NEGO U BEOGRADU: Roditelji pozajmljuju novac, dižu kredit, deca hoće markirane stvari

Društvo -

Kad saberete šta sve treba platiti za proslavu mature, ne možete a da se ne zapitate kako i roditelji sa prosečnim platama uspevaju to da podmire.

- Tako što se zadužuju. Pozajmljuju novac od prijatelja i rodbine ili dignu kredit u banci - odmah nam na početku pojašnjava Milorad Antić, nastavnik i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Retko koji roditelj, kaže on, odbija da detetu usliši želju, jer su zbog dve godine korona izolacije, đaci željni izlaska i provoda. Mature se zbog korone nisu ni slavile, a cene u hotelima i restoranima u međuvremenu su se vilnule u nebesa.

Tako se cene proslave mature u Beogradu, koje uključujuju hranu, piće i muziku, kreću između 6.500 i 8.500 dinara. A kada na to dodate i markirane stvari koje maturanti traže od roditelja, kvalitetnu obuću, profesionalnu šminku za devojčice, brendirane parfeme, frizera i manikira, jedno veče proslave mame i tate košta kao celo skromnije letovanje, između 300 i 400 evra.

- U skupljim i luksuznijim hotelima proslava mature košta više od 8.000 dinara. Ima i nešto jeftinija varijanta od oko 6.500 dinara. Slične su cene i u restoranima. Današnje generacije su praktične. Vole da obuku kvalitetne stvari, a to puno košta. Devojčice žele samo brendirane haljine, a takvih nema ispod 100 evra - priča Antić za Telegraf.

Zanimljivo je pak da su cene drastično drugačije kada je reč o jugu zemlje. Tako se proslava u hotelima i restoranima u Nišu može naći i za svega 2.500 dinara po đaku. A u Leskovcu, na primer, đaci plaćaju i po 1.500 dinara za svečano veče.

PAPRENA MATURA! Skok cena, samo za frizuru, šminku i nokte i do 200€, a evo pošto su haljine i odela! TREĆINA PLATE ODE ZA 1 NOĆ

Cene ostalih usluga, poput frizera i kozmetičara, takođe su skuplje u prestonici. A tretman noktiju kod manikira ne propuštaju čak ni male maturantkinje. Već sa 15 godina, osim noktiju, rade i obrve, stavljaju veštačke trepavice, a profesionalna šminka za maturu smatra se obaveznom.

- Devojčice kod nas dolaze na depilaciju već sa 9, 10 godina, a profesionalnog šminkera uveliko traže od 12, 13. godine, kad god idu na neka veća slavlja. Kad krenu mature, kod nas će morati da se zakazuje nedeljama unapred kolika će biti gužva - kažu u jednom beogradskom salonu, gde već sada zadovoljno trljaju ruke.

Matura, Proslava, Maturanti, Slavlje, Tinejdžeri, Maturski Bal
foto: Shutterstock

Ipak, da ne bude da deca misle samo o materijalnom, proslavi mature se zbog druženja ove godine raduju više nego ikad, ističe Antić.

- Jedan đak mi se žalio da ne može da nađe devojku. Kaže "nastavniče, dok je bila korona i nismo išli u školu, nije bilo šanse, verujte mi." Sad jedva čeka maturu, jer tu vidi priliku da se zbliži sa simpatijom. Deca su stvarno željna druženja. Kažu da, dok su slušali nastavu od kuće, nisu mogli ni da se posvađaju kako treba - kroz osmeh nam priča Antić.

Cenovnik za maturante u Beogradu

Hotel/restoran: 6.500 - 8.500 dinara

Haljina: oko 12.000

Košulja za dečake: 4.000 -8.000

Pantalone za dečake: 5.000 - 10.000

Kaiš za dečake: 2.000 - 3.000

Cipele/sandale: 4.000 - 10.000

Torbica: oko 5.000

Šminka: oko 3.000

Frizura: oko 2.000

Nokti: oko 1.000

UKUPNO ZA MATURANTKINJE: 33.500 - 41.500 dinara

UKUPNO ZA MATURANTE: 21.500 - 39.500 dinara

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track