STRAVIČNO OTKRIĆE! U SRBIJI NAJVIŠE ABORTUSA IMAJU UDATE ŽENE, ČAK VIŠE I OD PROSTITUTKI! Razlog je u muževima -PORAŽAVAJUĆE
Abortus / Ilustracija, Foto: Anadolija

užasno!

STRAVIČNO OTKRIĆE! U SRBIJI NAJVIŠE ABORTUSA IMAJU UDATE ŽENE, ČAK VIŠE I OD PROSTITUTKI! Razlog je u muževima -PORAŽAVAJUĆE

Društvo -

Dosta muškaraca je nemarno prema partnerkama i ne poštuju ih kao biće. Ako ona uzme kontraceptivna sredstva, to može da mu probudi sumnje da ga vara, kaže psiholog Snežana Repac.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" iz 2020. godine, u Srbiji su zvanično prijavljena 11.584 abortusa za godinu dana, od čega je nasilni prekid trudnoće izvršilo čak 7.025 žena koje su u braku, a veruje se da ih je i više, pošto se u nekim sredinama to i dalje obavlja po kućama.

Prema toj zvaničnoj statistici, abortus je uradilo i 2.045 žena van braka, a 2.514 žena je abortiralo a da im je status veze nepoznat.

- 11.584 abortusa izvršena u Srbiji 2020. godine

- 6.060 abortusa izvršeno na severu države

-5.524 abortusa izvršena na jugu države

- 7.025 žena je abortiralo u braku

- 2.045 žena je abortiralo van braka

- 2.514 žena sa nepoznatim statusom veze je abortiralo

- 3.742 žene bez dece su abortirale

- 2.554 žene su abortirale a da su već imale jedno dete

- 3.439 žena je abortiralo a da je već imalo dvoje dece

- 1.224 žene koje su abortirale već su imale troje dece

- 391 žena je abortirala a da je imala četvoro dece

- 204 žene su abortirale a da su imale petoro ili više dece

* Zvanični podaci "Batuta"

Psiholog Snežana Repac za Kurir kaže da žena, ako zajednica nije zdrava i ne svodi se na dogovor, ne može da ubedi muškarca da koristi prezervativ, a kamoli da sama uzme kontraceptivna sredstva jer to može da mu probudi sumnje da ga ona vara!

Snežana Repac
foto: Privatna arhiva

- Ne čudi brojka udatih žena koje završe na abortusu jer je dosta muškaraca koji su nemarni prema svojim partnerkama i ženu ne poštuju kao biće. Oni imaju potrebu da stalno budu dominantni. Taj odnos nije uzajamni partnerski, već odnos kontrole, u kom je žena potčinjena, a on ima sadistički impuls zbog kog gubi granice - kaže Repac.

Psiholog Vesna Tomić

Abortus je pravo žene, ali utiče na psihu

Socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je abortus pravo žene, ali da medicinski zahvat nosi rizik po njeno fizičko zdravlje i ostavlja posledice i na psihu.

- Nakon intervencije žena oseća fizički bol dok joj se telo ne oporavi. Sem toga, narušava joj se psihološko stanje. Poljulja joj se samopoštovanje, gubi sigurnost u sebe. Taj čin je direktni atak na njenu ličnost i nosi anksioznost, nervozu i depresivna raspoloženja, kao i gubitak želje - rekla je ona i dodala da posle tog čina u porodici često zavladaju poremećeni odnosi jer je kvalitet života žene narušen.

Vesna Tomić
foto: Kurir Televizija

Ona navodi da takvi muškarci zbog sopstvenog zadovoljstva ne haju za žene, kao ni za psihički i fizički bol koji one trpi kada su primorane na abortus.

- Spirala je nezavisnost, kao i kontraceptivne pilule, u odluci o rađanju. To ženi daje slobodu i on više nije jedini koji može da kontroliše situaciju. U mozgovima takvih muškaraca nije uglavnom ništa, jer gledaju svoje zadovoljstvo, sebični su i samoživi, sebe neće da koče, već svesno ženu izlažu patnji - ističe Repac i navodi da su ti muškarci uglavnom psihopatski izmenjene ličnosti, narcosoidi, a neretko se dešava i sa su pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Krivice negde ima i u ženama, jer su pojedine jednostavno neodgovorne i nepromišljene, pa čak i spremne na samopovređivanje, dok neke osećaju strah od partnera.

Dr Vanja Milošević

Opasni abortusi po kućama, žena može da izgubi matericu, ali i glavu

Žene koje žive u ruralnim mestima neretko se povere ženama priučenim za rađenje abortusa. Dr Vanja Milošević, specijalista ginekologije i akušerstva sa klinike GAK "Narodni front", kaže za Kurir da je to posebno ozbiljan problem. - Ukoliko nasilni prekid trudnoće ne uradi stručna osoba, žena može da izgubi matericu. Sem toga, pored teških oštećenja i gubitka organa, žena može doslovce i da izgubi glavu. Dešavali su se i smrtni ishodi upravo na ovaj način.

dr Vanja Milošević
foto: Kurir Televizija

- Često tu pričamo o neobrazovanim ženama, koje žive u ruralnim sredinama, i ne smeju da iskažu svoj stav muškarcu. Takva žena ostaje pokorna jer misli da je njegovo mišljenje bitno, a ona ničemu ne sme da se usprotivi - dodaje Repac i objašnjava da su, s druge strane, prostitutke svesne rizika i nezavisne u svom seksualnom životu i da na intervenciju ne dospevaju jer imaju moć da nateraju muškarca da stavi kondom.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog i načelnica Dnevne bolnice u GAK "Narodni front", potvrđuje podatke "Batuta" da u abortusima prednjače žene koje su u braku.

Ana Mitrović Jovanović
foto: Printscreen

- Najveći broj zahvata prekida trudnoće na našoj klinici zatraže žene koje su već rodile, mada i devojke koje prekidaju prvu trudnoću. Ipak, najbrojnije su majke koje imaju jedno ili više dece i ne planiraju ponovo da rađaju.

Prema "Batutu", 3.742 žene su abortirale a da prethodno nisu imale nijedno dete, 2.554 su imale jedno dete, 3.439 je imalo dvoje dece, 1.224 su imale troje dece, 391 koja je imala četvoro dece i 204 su imale petoro i više dece.

Dr Mitrović Jovanović

Svaka žena može sebe da zaštiti

Dr Mitrović Jovanović smatra da u Srbiji primena kontracepcije nije na zadovoljavajućem nivou.

- Svaka žena može sebe da zaštiti primenom savremene kontracepcije i da ne zavisi od partnera. Kondom se preporučuje dominantno kao dvojna zaštita. On primarno služi za sprečavanje polno prenosivih bolesti i ne spada u najpouzdanija sredstva za sprečavanje neželjene trudnoće. Najpouzdanija kontracepcija je spirala, odnosno svako dugodelujuće reverzibilno kontraceptivno sredstvo. Pilule su odlično kontraceptivno sredstvo velike efikasnosti, ali zahtevaju da ih korisnica primenjuje onako kako je propisano - kaže doktorka i naglašava da izbor kontraceptivnog sredstva mora biti u konsultaciji s ginekologom.

Dr Mitrović Jovanović rekla je da je do 10. nedelje rizik prekida trudnoće najmanji, ali da svakako postoji.

- Što je trudnoća veća, veći je i rizik. Ako se prekida trudnoća između 10. i 20. nedelje, žena mora na komisiju, uz strogo poštovanje svih preporuka i smernica kako se može postupak odobriti, dakle samo ako ta trudnoća i njeno dalje održavanje ugrožavaju zdravlje žene ili je trudnoća sa anomalijama, zbog čega se odobrava prekid. Kada su trudnoće veće, prekide ne radimo - rekla je dr Jovanović i dodala da su u toj bolnici imali primer pacijentkinje koja nakon abortusa nije poslušala savet i primenila kontraceptivnu metodu, i onda posle mesec dana ponovo došla da abortira.

14 godina je imala najmlađa devojčica koju su roditelji doveli u GAK "Narodni front" na abortus

Suzana Trajković

bonus video:

11:40

DEJANU NIJE SAMO NOGA OSTALA NA KOŠARAMA Priča o herojima iz rata, koji su junaci i u miru BRANILI SU NAS, ALI KADA ĆEMO MI NJIH?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track