POLEMIKA KOJA TRESE SRBIJU! Žene zgrožene idejom O ZABRANI ABORTUSA, ljute su na muškarce JER NE MISLE NA ZAŠTITU! (FOTO)
Ginekolog / Ilustracija, Foto: Shutterstock

NASTAO HAOS

POLEMIKA KOJA TRESE SRBIJU! Žene zgrožene idejom O ZABRANI ABORTUSA, ljute su na muškarce JER NE MISLE NA ZAŠTITU! (FOTO)

Društvo -

Pokušaj da se u Americi obori presuda koja je legalizovala prekid trudnoće u celoj zemlji i kod nas je ovih dana izazvao ogromnu raspravu na društvenim mrežama

Američki Vrhovni sud sprema se da obori presudu koja je legalizovala abortus u celoj zemlji.

Postavilo se pitanje da li je to način da se bori protiv bele kuge i da se zaštite porodične vrednosti, ili se tako samo povećava broj nelegalnih abortusa, koji mogu biti opasni i po život žene.

Cela ta polemika se ovih dana prenela i na Srbiju, a na društvenim mreža vodi se žestoka rasprava. Mnoge žene su po ovom pitanju vrlo oštre i veoma ljute i na one muškarce koji bi da ukinu pravo na abortus, ali bi i dalje da imaju odnose bez zaštite.

Slavica Đukić Dejanović

Žena odlučuje kad će da rodi

- Partneri zajedno treba da odlučuju o tome kada će proširiti svoju vezu i porodicu. Isključivo je pravo žene da li će i kada roditi dete. Partneri odlučuju zajedno, ali je svakako to pravo i odlučivanje upravo na ženi. To pravo ženi nikada niko ne sme oduzeti i ono mora ostati njeno pravo. Kao društvo, zajedno možemo da podignemo nivo zdravstvene pismenosti. To bismo mogli raditi tako što ćemo preventivno promovisati planiranje porodice, ali i kontracepciju za one koji još uvek nisu spremni za roditeljstvo - kaže Kurir Slavica Đukić Dejanović, bivša ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, i dodaje da ukoliko je dete neželjeno od majke, onda je to vrlo hendikepirajuće za dete.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Sonja Spasić

- Mnogo me zanima koliko ovih muškaraca koji su protiv abortusa redovno koriste kontracepciju, upražnjavaju seks bez zaštite isključivo kad planiraju dete, i da li bi podržalo ženu u odluci da rodi dete ako je neplanirano i učestvuje u njegovom izdržavanju i vaspitavanju - jedan je od komentara, a drugi se nadovezuje:

- Muškarac nema kondom i kaže: "Pa šta, ja ga izvadim na vreme", i posle žena kriva!

I tu se ne završavaju komentari. Nižu se na Tviteru, a jedan od njih glasi: - Muškarac koji ostavi trudnu devojku ili, još gore, zagovara abortus jer neće da preuzme odgovornost, obična je gnjida, jajara, ljiga, beskičmenjak i bezmu*aš. A isti ovakvi što "prozivaju" žene pobegli bi glavom bez obzira kad bi im rekla da je trudna.

Brankica Janković

Ženi ne sme da se ospori pravo koje joj daje Ustav

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, za Kurir kaže da je pravo na abortus civilizacijsko dostignuće, a reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne bi smela da budu dovedena u pitanje. - Svaka žena treba slobodno da odlučuje o rađanju i ne sme joj se osporavati pravo na abortus, zbog čega mislim da je štetno i zastrašujuće, a potencijalno i opasno ukoliko Vrhovni sud SAD ukine pravo na abortus, jer bi to moglo da ima dalekosežne posledice u svetu. Nažalost, konzervativni desničarski stavovi koji ženama osporavaju ovo pravo poslednjih godina jačaju, ali se ipak nadam da do toga neće doći. Kod nas je abortus legalan i dozvoljen, a naš Ustav garantuje nepovredivost fizičkog integriteta.

Brankica Janković
foto: Zorana Jevtić

U Ustavu Srbije, u članu 63, koji se odnosi na slobodu odlučivanja o rađanju, navedeno je da "svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece i da Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome".

SPC

Abortus naziva čedomorstvom

Srpska pravoslavna crkva abortus naziva čedomorstvom, odnosno smatra ga ubistvom. - Čak i kad se embrion (ili fetus) ne posmatra kao potpuno ljudsko biće, ipak predstavlja u najmanju ruku "budućeg čoveka", pa bi njegovo usmrćivanje bilo anticipirano ubistvo - stav je Srpske pravoslavne crkve.

Međutim, i kod nas ima onih koji traže zabranu abortusa, pa je jedna takva grupacija u februaru ove godine pokušala da inicira da se zakonom zabrani abortus u Srbiji, pa su masovno delili i propagandni materijal na ulicama. Navodili su da je abortus ubistvo i da predstavnici inicijative ne žele da učestvuju u "abortusima koji se na račun poreskih obveznika svakodnevno vrše po bolnicama".

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju, za Kurir je istakao da nema dileme i da se njegov stav ne menja.

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović foto: Nemanja Nikolić

- Abortus je privatna stvar svake devojke i žene, a u privatnost se ne dira - rekao je Dmitrović i dodao da je na nama kao društvu da ženama koje se odluče na abortus predoče negativne strane te odluke, pre svega zbog mogućih loših posledica za zdravlje, ali da je sve drugo u sferi odluka žena. Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, žene starije od 16 godina mogu da zahtevaju prekid trudnoće u prvih 10 nedelja, dok u kasnijem periodu o tome odlučuje konzilijum lekara i etički odbor.

Suzana Trajković

Bonus video:

06:35

ZAPANJUJUĆA ČINJENICA O ŽENAMA KOJE SE ODLUČE NA ABORTUS! Dr Milošević otkrio šta je saznao i šta je potrebno za drugačiji ishod

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track